'Izliječimo zdravstvo zajedno'

Najavljen najveći prosvjed liječnika u povijesti Hrvatske, evo što traže od vladajućih

13.09.2022 u 09:12

Bionic
Reading

Prosvjed nazvan 'Izliječimo zdravstvo zajedno' trebao bi se održati u subotu 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva RH, najavili su organizatori

Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizira prosvjed 'Izliječimo zdravstvo zajedno' koji će se održati u subotu 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva RH, najavili su organizatori u ponedjeljak u Čakovcu, javlja Dnevnik.hr.

Prema riječima Marina Smilovića iz Inicijative, doktora medicine i specijalista kliničke radiologije u Županijskoj bolnici Čakovec, nakon nekoliko sastanaka s Komorom, sindikatom i krovnim liječničkim udrugama iz cijele države definirana su četiri glavna zahtjeva:

  • reforma zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika
  • pregovori o pravima liječnika
  • reforma specijalističkog usavršavanja
  • izmjena uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Dodao je da u svrhu poboljšanja zdravstvenog sustava žele javni natječaj za dovršetak izrade i punu primjenu elektroničkog osobnog zdravstvenog zapisa ili e-Kartona pacijenata te nastavak digitalizacije u zdravstvenim ustanovama.

Smilović kaže da su organizatori dobili podršku svih krovnih liječničkih udruga te najavio da će se prosvjed održati 24. rujna u 11.55 ispred Ministarstva zdravstva u Zagrebu.

'Ne možemo još izaći s konkretnim brojkama, ali prema trenutnim procjenama, to bi trebao biti najveći prosvjed liječnika u povijesti naše države', zaključio je Smilović.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX