NALAZ INSPEKCIJE

Liječnici na slučaju male Mije pogriješili čak četiri puta

27.04.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Liječnici su na slučaju 1,5-godišnje Mije Antunović koja je preminula 6.travnja pogriješili čak četiri puta, stoji u izvješću Povjerenstva Ministarstva zdravlja

Završeni su iz nalazi obdukcije koji su pokazali kako je Mia preminula od gušenja, odnosno potpunog začepljenja desne i ne nepotpunog začepljenja lijeve dušnice.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, zaključeno je da je u postupku medicinskog zbrinjavanja djevojčice došlo do organizacijskih, tehničkih i proceduralnih propusta koji su značajno produljili vrijeme zbrinjavanja, što je pak moglo utjecati na ishod liječenja djeteta. Navedena su četiri ključna propusta. Prvi je kada je liječnica koja je Miju zaprimila u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba dijete poslala u KB Merkur koji se ne bavi dječjom otorinolaringologijom.


Da je dijete odmah poslano u odgovarajuću ustanovu, a to je KBC Zagreb ili KB Sestre milosrdnice, ne bi se izgubilo toliko vremena. Drugi propust je napravio medicinski tehničar. S obzirom na kliničku sliku, morao je sjediti u vozilu hitne pomoći uz dijete, a ne na suvozačkom mjestu. Treći propust, koji je pridonio duljem čekanju transporta s Merkura na Rebro, pogrešno je procijenjen stupanj hitnosti. Umjesto najnižeg stupnja hitnosti, H3, trebala se staviti oznaka za najžurniji stupanj, H1.

Četvrti propust odnosi se na KB Merkur. Iako izvješće ne pokazuje odgovornost liječnika tijekom medicinskog pružanja pomoći, ustanovljen je propust nepotpune dokumentacije. Na temelju ovih nalaza, Ministarstvo zdravlja uputit će predmet MUP-u i DORH-u. Drugi korak je Hrvatska liječnička komora. Ministarstvo pokreće i prekršajni postupak protiv KB Merkura zbog nepotpunog vođenja medicinske dokumentacije.