DOGOVOR DO KRAJA 2012?

Lieberman za prihvaćanje mirovnog plana Kvarteta

25.09.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je izjavio u nedjelju da se zalaže za prihvaćanje mirovnog plana Bliskoistočnog kvarteta s ciljem postizanja izraelsko-palestinskog mira prije kraja 2012. godine

'Mislim da moramo prihvatiti prijedlog Kvarteta jer on uključuje vrlo pozitivnu točku, a to je bezuvjetan početak pregovora', rekao je Lieberman za izraelski državni radio.

Izraelski je ministar naglasio da je njegova zemlja dužnik SAD-a. 'Amerikanci su uložili velike napore u sklopu Kvarteta da bi ovakav prijedlog bio prihvaćen, a podržali su nas pri nedavnom napadu na naše veleposlanstvo u Kairu i u govoru koji je u srijedu održao američki predsjednik Barack Obama u UN-u', dodao je ministar.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je izjavio da je, pod određenim uvjetima, spreman prihvatiti plan Kvarteta za Bliski istok da bi se do kraja 2012. ostvario izraelsko-palestinski mir.

Izraelski premijer istaknuo je da će službeno izraelsko stajalište o prijedlogu Kvarteta biti poznato u idućih nekoliko dana. 'Moram proučiti prijedlog, konzultirati se sa svojim savjetnicima i s članovima kabineta', rekao je.

Bliskoistočni kvartet u kojem su SAD, Rusija, EU i UN predložio je u petak Izraelcima i Palestincima da nastave mirovne pregovore da bi do kraja 2012. postigli konačni dogovor.