JOŠ BEZ JEDINSTVENOG STAJALIŠTA

Lieberman s Predsjedništvom BiH o prijemu Palestine u UN

27.10.2011 u 23:02

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestili su u četvrtak ministra vanjskih poslova Izraela Avigdora Liebermana da u BiH još nema jedinstvenog stajališta o tome kako nastupiti u Ujedinjenim narodima kada se bude glasovalo o zahtjevu Palestine za primanje u punopravno članstvo svjetske organizacije

Lieberman je doputovao u dvodnevni službeni posjet BiH dan prije nego što će to učiniti i palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki

Obojica visokih dužnosnika za glavnu temu razgovora s bosanskohercegovačkim domaćinima imaju zahtjev palestinske države za primanje u članstvo u UN, a važnost koju BiH ima na tom planu rezultat je činjenice da je ona trenutačno jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN.

Nakon susreta s Liebermanom iz Predsjedništva BiH priopćeno je kako je svaki od tri člana bosanskohercegovačkog državnog vrha iznio svoje stajalište o palestinskom zahtjevu i stanju na Bliskom istoku.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je, uz konstataciju kako jedinstvenog stajališta u BiH o ovom pitanju nema, podsjetio i na to da državni vrh isključivo konsenzusom može odlučiti o vanjskopolitičkim potezima.

Komšić je Liebermanu prenio sugestiju da se sva otvorena pitanja rješavaju uz puno strpljenja i mudrosti jer je to jedini način da se postigne trajni mir, stoji u priopćenju.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izraelskom je šefu diplomacije pak kazao kako osobno 'snažno podupire palestinski zahtjev za članstvo u UN' te je 'izrazio razočaranost činjenicom da Izrael ne izlazi više u susret zahtjevima Palestinaca'. Jedino bi takav pristup, drži Izetbegović, doveo do uspostave trajnog mira na temelju političkog dijaloga.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra kako jednostrane aktivnosti neće riješiti palestinski problem te je sugerirao da se rješenje krize na Bliskom istoku postigne izravnim dijalogom.

Lieberman je nakon kraćeg boravka u Sarajevu otputovao u Banju Luku gdje su najavljeni njegovi susreti s dužnosnicima Republike Srpske.

Lieberman je u Banjoj Luci već boravio proteklog ljeta i to, kako je tada rečeno, na kraćem odmoru.

Vlasti RS do sada su sprječavale da BiH u UN-u podrži palestinske zahtjeve izražavajući otvorenu potporu vanjskopolitičkim ciljevima Izraela.