NACIONALNO VIJEĆE

Libijska oporba najavila pobjedu ili smrt

04.03.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Čelnik libijskog nacionalnog vijeća, svojevrsne oporbene prijelazne vlade, u petak je u Al Bajdi pred masom pristaša, suprotstavljenih pukovniku Moameru Gadafiju, poručio da će ili pobijediti ili umrijeti, javljaju agencije

"Mi smo borci, mi se ne predajemo. Pobjeda ili smrt. Nećemo stati sve dok ne oslobodimo zemlju. Vrijeme licemjera je završilo", poručio je bivši ministar pravosuđa Mustafa Abdel Džalil na skupu u gradu Al Bajdi na istoku zemlje.

"Libija je slobodna i Gadafi mora otići", uzvratilo je okupljeno mnoštvo, obećavši da će se "sljedeća krug odigrati u glavnom gradu".

Džalil je ustanicima također poručio da "Libiju moraju očuvati sigurnom".

"Prestanite uništavati zgrade. One su sada naše". Uništavati znači biti loš musliman", rekao je Džalil.

Ahmed Džabril, Džalilov suradnik, kazao je da će se pregovori s libijskim čelništvom, ako do njih uopće dođe, voditi samo oko jedne stvari - kako će Gadafi otići iz zemlje ili sići s vlasti. "Nema se o čemu drugome razgovarati", rekao je.

U petak nakon molitve nekoliko stotina prosvjednika protiv Gadafija okupilo se u jednoj četvrti u predgrađu Tripolija i počelo uzvikivati parole protiv njega. Zasad nema znakova da se u četvrti nalaze njemu odane snage.

Po najnovijim izvješćima, zračni napadi Gadafijeve vojske nisu spriječili pobunjenike u prodoru zapadno od Brege, naftnog terminala 800 kilometara istočno od Tipolija. Pobunjenici tvrde da su potisnili Gadafijeve trupe prema Ras Lanufu, gdje se nalazi još jedan važan terminal na 600 kilometara istočno od Tripolija.