STRAH OD NAJGOREGA

Libijska oporba moli za hitnu pomoć

10.03.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Libijce koji su ustali protiv diktatora, pukovnika Moamera el Gadafija, preplavila je frustracija. Očajni su jer smatraju da ih je svijet ostavio na milost i nemilost režimu koji bombardira čak i važne punktove industrije nafte i plina. U Bengaziju raste strah, a oporbeno Nacionalno vijeće moli za hitnu pomoć

Prvo što žele jest da se međunarodna zajednica požuri i da se uvede zračni embargo.

Teško prihvaćaju da je arapski svijet suspektan zbog loših posljedica akcije u Iraku iako svi, i liberali, i nacionalisti, i islamisti, te Nacionalno vijeće u Bengaziju, glavnom gradu pobunjenika, misle da je to potrebno učiniti kako bi se okončala tragedija koja prijeti, ako Gadafi uspije slomiti otpor.

'Nevjerojatno je: na stotine nas umire svaki dan i ništa se ne događa', lamentira Iman Bugegis, jedan od glasnogovornika Vijeća, a prenose agencije. Abdelhafiz Ghoga, potpredsjednik Vijeća, uvjeren je da će slijediti masovna mobilizacija i odaziv građana kad embargo na letove u Libiji bude uveden.

Uoči sastanka Arapske lige u subotu, predstavnici Vijeća su se razletjeli u jakoj diplomatskoj ofenzivi (koju, dakako, poduzima i sam Gadafi, ali u suprotnom smjeru) iako će se embargo teško uvesti ne podrže li ga Rusija i Kina, koje su zaprijetile vetom u Vijeću sigurnosti UN-a.

Da budemo precizniji, padne li obrana kod rafinerije u Ras Lanufu, koje se nalazi 350 km zapadno od Bengazija, Gadafijeve trupe će umarširati u sam trbuh pobune u Bengaziju i milosti, kako je najavio, neće biti, pa niti za strane novinare.

Saveznicima se pak postavlja pitanje kako provesti embargo bez odlučne akcije uništenja libijske protuzračne obrane, što bi moglo dovesti i do većeg broja civilnih žrtava i što se neće sviđati čak ni onim zemljama koje, kao što čini Saudijska Arabija, zagovaraju obračun s Gadafijem.

Vijesti o teškom krvoproliću koje se događa u Zawiyi, gradu 50 km zapadno od Tripolija koji je pao u ruke snaga koje vodi Gadafijev sin Jamis, a gdje su leševi razbacani na sve strane, pojačale su paniku svugdje istočno od Tripolija pa se masovna evakuacija već počela dogovarati i istočno od Bengazija kao što je slučaj s utvrdom libijskog islamizma u Darni, 300 km istočno od Bengazija.