REVOLUCIJA U POLJSKOJ

Liberali traže uklanjanje križa iz parlamenta

09.11.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Nova liberalna stranka zatražila je u srijedu uklanjanje križeva iz poljskog parlamenta, tvrdeći da je njihovo postavljanje u vrhovnoj zakonodavnoj instituciji države u suprotnosti s ustavom. Konzervativni zastupnici ocijenili su inicijativu kao napad na poljski nacionalni identitet

Pokret Palikot, na čelu s bivšim tajkunom industrije proizvodnje alkoholnih pića Januszom Palikotom, treća je po veličini stranka u parlamentu nakon prošlomjesečnih izbora. Stranka podržava prava homoseksualaca i pravo na pobačaj te želi ograničiti utjecaj Rimokatoličke crkve.

'Prema našem viđenju, nema sumnje da križ ne bi smio visjeti u Sejmu (donji dom parlamenta)', rekao je Roman Kotlinksi iz Pokreta Palikot na konferenciji za novinare nakon što je stranka predsjedniku parlamenta predala službeni zahtjev za uklanjanjem ključnog simbola Crkve.

'Republika Poljska je sekularna država čija bi javna vlast, uključujući zakonodavce, trebala ostati nepristrana kada su u pitanju religijska i filozofska pitanja', stoji u zahtjevu predsjedniku parlamenta.

Glavna oporbena stranka u Poljskoj, konzervativna Stranka prava i pravde (PiS), uložila je suprotan zahtjev - traži da križ ostane visjeti u zgradi parlamenta.

'U Poljskoj je došlo do sukoba kultura', ocijenio je Jaroslaw Kaczynski, čelnik PiS-a i bivši poljski premijer.

'Ovo se ne tiče samo pitanja vjere i religije, već i patriotizma i nacionalnog ponosa', rekao je Kaczynski.

Zahtjev Palikota vjerojatno neće naići na plodno tlo, sudeći prema prvim hladnim reakcijama stranke Građanska platforma, kojoj je na čelu aktualni poljski premijer Donald Tusk.