BESPRAVNO U GRADSKOJ IMOVINI

Legalizaciju provale u stan traži 898 branitelja

17.10.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih na današnjoj je sjednici Povjerenstva za branitelje zagrebačke Skupštine izvijestila kako je zaprimljeno 898 zahtjeva branitelja za legalizaciju statusa bespravnih korisnika gradskih stanova.

Također je rekla da je njihova inicijativa da se 30 komunalno opremljenih građevinskih zemljišta utvrdi u izmjenama generalnog urbanističkog plana Zagreba i Sesveta kao ona koja će biti darovana hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradalih, nestalih i zatočenih koji su dobili stambeni kredit za gradnju od Ministarstva branitelja.

Istaknula je i kako se hrvatskim ratnim vojnim invalidima redovito omogućuju besplatni komunalni priključci.
‘Branitelji koji su u lošijoj socijalnoj situaciji upućuju se da se jave na gradski natječaj za ‘socijalne stanove’ koji bi trebao biti raspisan najesen iduće godine, a isto tako upućujemo ih da se javljaju i na natječaj za javno-najamne stanove kad bude raspisan. Hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji smrtno stradalih, nestalih i zatočenih prioriteno bi trebali biti zbrinuti putem države, odnosno Ministarstva branitelja’, istaknula je Helfrih.

Najavila je da će u veljači i rujnu iduće godine za 152 nezaposlena branitelja početi edukativni programi prekvalifikacije i doškolovanja.

Na današnjoj je sjednici prihvaćeno Izvješće o radu gradonačelnika Milana Bandića od 1. siječnja do 1. lipnja ove godine, iako se u tom izvješću o braniteljima govori samo na nepunu jednu i pol stranicu.

U tom se izvješću navodi da je na dan 30. lipnja, među ostalim, bilo 7129 korisnika osobne invalidnine u statusu HRVI-a, 1984 korisnika obiteljske invalidnine, 470 korisnika opskrbnine, 114 njegovatelja HRVI-a I. skupine, pet stradalih pirotehničara, osam korisnika obiteljske invalidnine po osnovi stradaloga pirotehničara, 111 mirnodopskih vojnih invalida.

Do kraja izvještajnog razdoblja medicinsku rehabilitaciju u trošku Grada obavila su 152 HRVI-ja. Za ljetovanje i zimovanje djece hrvatskih branitelja u proračunu Grada Zagreba za 2013. osigurano je 560.000 kuna, a za priredbu i paketiće u povodu Uskrsa utrošeno je 48 tisuća kuna.