TEŠKOĆE S VODOM I STRUJOM

Led okovao Sloveniju, zatvorene škole i vrtići

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2014 15:14
  • Objavljeno 04.02.2014 u 15:14
Slovenija snijeg led

Slovenija snijeg led

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Srdjan Zivulovic

Neprilike sa snijegom i ledom koje u Sloveniji, po ocjenama vlade, imaju razmjere prirodne katastrofe, i dalje najviše utječu na opskrbu strujom pa je unatoč naporima dežurnih službi bez struje još uvijek oko 50.000 potrošača, javljaju u utorak slovenski medij

U okolici Maribora izvan pogona je desetina transformatora, zbog čega se pojavljuju i teškoće u vodoopskrbi.

I danas je zatvoreno pedesetak škola i vrtića, osobito na krajnjem sjeveroistoku zemlje i oko Postojne. Zbog neprohodnosti lokalne ceste vojska je u ponedjeljak i utorak oklopnim transporterima dostavila pomoć gradiću Jezersko na granici s Austrijom.

Uslijed poledice i srušenog drveća zatvoren je veći broj magistralnih i regionalnih cesta, te većina gorskih prijelaza s Austrijom, a smirivanje stanja očekuje se u srijedu, kada se najavljuju više temperature. Upozorava se međutim na opasnost koje će vozilima i ljudima predstavljati odvajanje 'ledenih svijeća' s mostova i nadvožnjaka te na opasnost po život koja je prisutna u šumama, gdje i dalje dolazi do pucanja i lomljenja velikog broja stabala i teških grana.

Štete koje su nastale, osobito na elekričnoj mreži i cestovnoj infrastrukturi te u šumama zbog rušenja drveća, vlada će konačno procijeniti ovog tjedna, no premijerka Alenka Bratušek u ponedjeljak je već najavila da će one po procjenama prelaziti 0,6 posto BDP-a, odnosno 170 milijuna eura, što je uvjet da zemlja u slučaju prirodnih katastrofa dobije pomoć iz odgovarajućih europskih fondova.

I Hrvatska pomogla Sloveniji električnim agregatima

U Sloveniju, koja se zadnjih dana zbog oštećenja elekromreže suočava s ispadima električne energije, i dalje stiže pomoć iz drugih zemalja pa su joj u utorak dostavom električnih agregata pomogle Hrvatska i Poljska, objavila je Slovenska televizija.

Već prije je određeni broj jačih agregata i agregata srednje snage pristigao iz Njemačke i Austrije, jedan jači trebao bi stići i iz Italije, a veći broj agregata stanovništvu na ugroženim područjima dostavili su vojska, civilna zaštita i veća poduzeća. Austrija je uz agregate još u ponedjeljak poslala i ekipu od 125 dobrovoljnih vatrogasaca.

Budući da su već zabilježeni slučajevi da je zbog nepravilne upotrebe benzinskih i dizelskih agregata došlo do trovanja ugljičnim monoksidom, stanovništvo je upozoreno da ih treba stavljati barem sedam metara daleko od objekta, a ispušnu cijev usmjeriti dalje od objekata u kojima se stanuje.


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!