POLJSKA ODAJE POČAST

Lech Walesa otkrio spomenik Reaganu

spomenik reaganu

spomenik reaganu

Izvor: Reuters / Autor: Kacper Pempel

Povijesni vođa poljskog sindikata Solidarnosti Lech Walesa otkrio je u ponedjeljak u Varšavi spomenik nekadašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu koji je, po Walesinim riječima, pridonio 'nevjerojatnim' promjenama u Europi i u svijetu

'Poklonimo se Ronaldu Reaganu zbog toga što je omogućio našem naraštaju da dokine duboke podjele i velike sukobe u svijetu', rekao je bivši poljski predsjednik.

'Ono što se dogodilo bilo je nemoguće, nevjerojatno. Stariji se još sjećaju da smo u Poljskoj imali 200.000 sovjetskih vojnika. U Europi ih je bilo više od milijuna, uz nuklearno oružje. Velike promjene bez nuklearnog sukoba činile su se nemoguće', podsjetio je Walesa

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. napomenuo je da su se te promjene mogle dogoditi zahvaljujući 'posebnom ozračju koje su stvorili velikani poput Ivana Pavla II., Ronalda Reagana, Francoisa Mitterranda i Margareth Thatcher'.

Spomenik 40. američkom predsjedniku postavljen je u Krolewskoj (kraljevskoj) ulici u poljskoj prijestolnici, u blizini američkog, kanadskog i francuskog veleposlanstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi