fiktivno zapošljavanje

Le Pen u kampanji: Kakva istraga i suci? Najprije izbori

03.03.2017 u 23:08

Bionic
Reading

Francuska predsjednička kandidatkinja i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen pozvana je na ispitivanje pred sucima koji vode istragu o navodnim malverzacijama sa sredstvima Europskog parlamenta, ali je kazala da će se odazvati tek nakon završetka predsjedničkih izbora

Njezin je odvjetnik Marcel Ceccaldi kazao u petak da je Le Pen rekla sucima da se neće odazvati prije kraja predsjedničkih izbora koji se održavaju u travnju i svibnju.

U istrazi suci žele utvrditi je li Nacionalna fronta organizirala sustav isplata svojim članovima i zaposlenicima stranke iz sredstava EU-a, na način da su oni dobivali fiktivne ugovore o radu u Europskom parlamentu.

Šefica kabineta Marine Le Pen, Catherine Griset, optužena je 22. veljače da je dobivala naknadu za rad u Europskom parlamentu između 2010. i 2016. dok je zapravo radila u sjedištu stranke u Francuskoj.

'Neću odgovarati tijekom izborne kampanje', kazala je Le Pen koja nije dužna odazvati se jer je zaštićena imunitetom u Europskom parlamentu.

On može biti ukinut ako istražni suci iz Francuske zatraže ukidanje imuniteta od Europskog parlamenta.

Europski parlament je tako u četvrtak na zahtjev francuskog suda ukinuo parlamentarni imunitet Le Pen, ali samo zbog drugog slučaja - jer je na Twitteru objavila fotografije pogubljenja koje je izvršila skupina Islamska država.

To ukidanje imuniteta odnosi se samo na tu istragu, ali ne i na istragu o fiktivnom zapošljavanju u Europskom parlamentu.