REAKCIJE NA GRČKU

Latinska Amerika slavi 'početak oslobađanja' Europe

06.07.2015 u 13:20

Bionic
Reading

Nekoliko čelnika Latinske Amerike, među kojima argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner i njezin kubanski kolega Raul Castro, čestitalo je grčkom narodu na masovnom odbacivanju plana vjerovnika Atene i njihovih novih mjera štednje

'Grčka: totalna pobjeda demokracije i dostojanstva', napisala je Kirchner u poruci na Facebooku, 'izražavajući u ime argentinskog naroda i vlade svu svoju solidarnost hrabrom grčkom narodu i njegovim čelnicima'.

'Grčki narod je rekao 'ne' nemogućim i ponižavajućim uvjetima koje mu nameću za restrukturiranje njegova vanjskog duga', napisala je predsjednica.

Argentina je 2001. proglasila najveći stečaj u povijesti u iznosu od gotovo 100 milijarda dolara u trenutku proživljavanja neviđene ekonomske, društvene i političke krize.

Kubanski predsjednik Raul Castro također je čestitao grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, izvijestio je u ponedjeljak službeni dnevnik Granma. 'Upućujem iskrene čestitke na pobjedi 'ne' na grčkom referendumu', kazao je on.

'Taj rezultat pokazuje da većina grčkog naroda podržava hrabru politiku vlade koju predvodite', dodao je on.

Bolivijski predsjednik Evo Morales također je izrazio zadovoljstvo zbog pobjede 'ne' i ocijenio da predstavlja poraz 'europskog imperijalizma'.

'Čestitam velikom grčkom narodu na trijumfu 'ne-plaćanja' duga', kazao je bolivijski predsjednik.

Rezultat referenduma 'početak je oslobađanja europskog naroda', dodao je Morales koji je izrazio 'poštivanje i divljenje spram grčkog naroda'.