U GRADSKOJ UPRAVI KRAJ SVJEDOKA

Laco opet izaziva - sud mu zabranio, a on došao na posao

14.11.2014 u 16:28

Bionic
Reading

Prije samo dva dana sudac je Miri Laci, šefu kabineta Milana Bandića zabranio približavanja svjedocima i obavljanja poslovne aktivnosti, nakon što je izjavio kako bi kazneno djelo koje mu USKOK stavlja na teret u aferi Agram ponovio. Ipak, Laco je u petak stigao na svoje radno mjesto u Gradskoj upravi te je sudjelovao i u službenom protokolu, i to s osobom koja se nalazi na listi svjedoka

Reporter N1 televizije fotografirao je Lacu kako stoji uz Slavka Kojića, pročelnika gradskog Ureda za financije na otvaranju izložbe posvećene Vukovaru koja je u petak u 14 sati otvorena u predvorju Gradske uprave.

Njegov odvjetnik Juro Martinović za tportal kaže kako u Lacinom pojavljivanju nema ničeg spornog. 'Njemu to nije zabranjeno, uostalom rješenje o mjerama opreza još nije pravomoćno. Njemu su zabranjene njegove djelatnosti i ne bi bilo smetnje da sudjeluje u protokolarnim stvarima', kaže odvjetnik. Rješenje suca istrage Zvonka Posavca koji je Laci odredio mjere opreza odbivši zahtjev USKOK-a da ga vrati u pritvor, odvjetnik još nije dobio i najavljuje žalbu na njega.


Tvrdi da sudac u rješenju nije konkretno objasnio mjere, nego je tek prepisan tekst iz zakona. Odvjetnik, dakle, tvrdi da u opisu posla šefa kabineta gradonačelnika, a gradonačelnik odrađuje i po nekoliko protokolarnih obaveza dnevno, nisu potokolarne aktivnosti. Uostalom, u aferi Agram treba ispitati 270 svjedoka, pretpostavlja se da je među njima niz zaposlenika Gradske uprave.

Laco dakle s njima ne smije komunicirati. Ako pokuša prilikom tih 'protokolarnih aktivnosti' s njima pričati o konkretnom slučaju, oni ga sami moraju prijaviti USKOK-u. Odvjetnik Veljko Miljević tumači da i osobe koje posvjedoče nekakvoj komunikaciji Lace i svjedoka, moraju to prijaviti USKOK-u. Kako će očevidac znati tko je od 270 svjedoka na popisu nije poznato. No na klupi za svjedoke sigurno bi se trebao naći Slavko Kojić s kojim je danas Laco sudjelovao u protokolarnim aktivnostima.

Miljević kaže da se Laco može ovako pojavljivati jer mu nije određena mjera ograničenja kretanja. Podsjetimo, USKOK je tražio od suda da ponovno odredi Laci pritvor jer je u intervjuu Večernjem listu rekao da bi djelo za koje ga USKOK tereti ponovio i danas. Sudac istrage nije prihvatio prijedlog USKOK-a ali je Laci odredio dodatne mjere opreza - zabranu približavanja svjedocima i obavljanje poslovne aktivnosti. 'Posljednje znači da Laco više ne može obavljati poslove pročelnika ureda gradonačelnika Zagreba', rekao je tada tužitelj USKOK-a Sven Mišković.