Zbog nereda u splitu

Laburisti traže Orepićevu ostavku

12.03.2017 u 22:43

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti – Stranka rada zatražila je u nedjelju da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odstupi s dužnosti zbog, kako navode, najnovijih nedopustivih sigurnosnih propusta tijekom utakmice u Splitu te propusta policije da osigura siguran put navijačima koji su automobilima krenuli prema Rijeci.

Laburisti izražavaju zabrinutost ‘zbog stanja sigurnosti u zemlji i nedopustivog divljanja na stadionu za vrijeme utakmice Hajduk-Rijeka, nacionalističkim ispadima protiv građana srpske nacionalnosti te organiziranog dočekivanja i napadanja navijača na povratku s utakmice. Da stvar bude gora, nisu napadnuti samo navijači, nego i autobus sa 16-17 godišnjim rukometašima iz Labina, koji su se vraćali sa natjecanja iz Dalmacije’, upozoravaju laburisti u priopćenju.

‘Činjenica je da državni vrh lošim reakcijama šalje poruku da na takve postupke gleda blagonaklono, čime na određeni način nasilnici uz zeleno svjetlo državne politike pribjegavaju nasilju i prolaze nekažnjeno. Ti nemili događaji samo su posljednji u nizu propusta ministra Orepića’, smatraju laburisti.

Navode i da je nedavno MUP odobrio ‘marš, koji je desničarski A-HSP organizirao u središtu Zagreba, nakon čega su se crnokošuljaši postrojili u na glavnom zagrebačkom trgu uz pozdrav: 'Za dom spremni'. Bio je to marš koji je veleposlanstvo SAD-a smjesta osudilo, te su tek nakon toga stigle mlake reakcije Vlade i Pantovčaka’, navode laburisti.

‘Ako već Vlada i predsjednica smatraju da nije vrijeme za najoštriju osudu ovakvih postupaka i strogo kažnjavanje počinitelja, na ministru Orepiću je da odluči: Ili će čuvati red u državi i provoditi zakone i odredbe Ustava Republike Hrvatske ili neka odstupi’, stoji na kraju priopćenju Hrvatskih laburista.