'KRALJ' PRIVATIZACIJE

Kutle tajno drži dionice Podravke

Bionic
Reading

Kutle je 15. prosinca 2008. godine sklopio tajni ugovor sa suvlasnikom Fime. Iz ugovora je razvidno da Kutle određuje 'pravila igre' u Fima grupi

Ključ za raspetljavanje najveće korupcijske afere u Hrvatskoj, afere Podravka, zbog koje je uhićen bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a već se danima špekulira kako je o svemu morao imati saznanja i bivši premijer Ivo Sanader, u rukama je “kralja hrvatske privatizacije” Miroslava Kutle.

Večernji list piše da je u posjedu dokumenta koji to dokazuje i koji će se naći u njihovom tiskanom izdanju u petak. Riječ je o tajnome dioničarskom ugovoru koji je Kutle potpisao 15. prosinca 2008., u kojemu izrijekom piše kako je upravo on alfa i omega varaždinske Fima Grupe, u čijem su posjedu i Podravkine dionice na Malti i koja je već mjesecima pod istragom DORH-a i USKOK-a.

Tajni ugovor Kutle je sklopio s Dubravkom Žgancem iz Varaždina, suvlasnikom Fime. U njemu se konstatira da Kutle i Žganec drže većinski paket Fiminih dionica te imaju odlučujući utjecaj na poslovanje te kompanije. Međutim, iz ugovora je razvidno da je Kutle u tome poslovnom odnosu nadređen i da određuje “pravila igre”.

Navodi se kako je Žganec vlasnik 306 redovnih dionica Fima grupe, što predstavlja 7,29 posto Fimina temeljnog kapitala. Također se navodi da je Kutle 100-postotni vlasnik u društvima Eptimas AG iz Švicarske te Febas Establishment iz Lichtensteina, koja drže 1680 Fiminih dionica, a kao privatna osoba vlasnik je još 210 Fiminih dionica (pet posto Fimina temeljnog kapitala), koje za njega, na temelju nespomenutog ugovornog ili kakvog drugog odnosa, drži Milan Horvat.