MOGUĆI PROSVJEDI OČAJNIKA

Kulić: Sindikati nemaju snage za generalni štrajk

12.02.2014 u 17:09

Bionic
Reading

Filozof, politolog, ekonomist i sociolog Slavko Kulić uvjeren je da generalnog štrajka u Hrvatskoj neće biti, jer drži da sindikati, pa i cijelo hrvatsko društvo, nemaju tako visok stupanj suradnje za postizanje suglasnosti potrebne za organizaciju općeg štrajka

'Poznavajući ponašanje naših sindikata u posljednjih 50 godina, mislim da održavanje generalnog štrajka jednostavno nije moguće. Od ukupno 1,3 milijuna zaposlenih osoba, samo je njih 400 tisuća učlanjeno u sindikate.

Sindikalnu scenu čini 417 različitih sindikalnih udruga, što znači da je to 'radno biće' unutar sebe toliko slojevito, nejedinstveno i sukobljeno da se mogućnost organizacije općeg štrajka može u cijelosti isključiti. Ako i bude manjih prosvjeda, bit će to prosvjedi iz očaja', ocijenio je za Glas Slavonije Slavko Kulić.

Na kalkulacije da bi potencijalni opći štrajk u trajanju od tjedan dana mogao stajati hrvatsko gospodarstvo dvije milijarde kuna, Kulić kaže kako to nije ništa u odnosu na bolovanja radnika koja predstavljaju oblik otpora.

'Svakoga dana na bolovanju imamo 50 tisuća ljudi, a kada se to pomnoži s osam sati rada i 365 dana u godini, dobit ćemo iznos koji pokazuje prave troškove tog oblika otpora, koji je sigurno jači od sindikata', slikovit je Kulić.

Sindikalci su poručili ovih dana kako opći štrajk ipak nije i posljednja mjera i aktivnost koju oni mogu pokrenuti u borbi za radnička prava koja jamči postojeći ZOR, ne želeći javno govoriti koje su to aktivnosti. Iz ovih se najava može iščitavati i sumnja samih sindikalnih čelnika u mogućnost organizacije općeg štrajka, jer kada se pogledaju brojke, zapravo se većina zaposlenih u Hrvatskoj nije izjasnila za spremnost na generalni štrajk, a upitno je bi li se pozivu na ulicu odazvali i svi oni koji su se u anketi izjasnili za, podsjeća Glas Slavonije.