GRUBIŠIĆ BI IZVANREDNO STANJE

'Kukuriku koalicija ponaša se kao vjerska sekta!'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 26.04.2012 20:41
  • Objavljeno 26.04.2012 u 14:06
don ivan grubišić 2

don ivan grubišić 2

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Vlast Hrvatsku ne vodi izlasku iz krize, a od naroda traži da u nju vjeruje i ponaša se kao svojevrsna vjerska sekta, smatra nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić i zaziva formalno proglašenje izvanrednog stanja

'De facto živimo u izvanrednom stanju zbog visine vanjskog duga, nezaposlenosti koja se množi i raste, a rastu i neproduktivna radna mjesta. No način na koji rade Sabor i Vlada je takav da nas ne vodi izlasku iz krize. Kukuriku koalicija ponaša se kao svojevrsna vjerska sekta koja od naroda traži da vjeruje u ono što radi, a pokazatelj je da je stanje izvanredno', kazao je nezavisni zastupnik Ivan Grubišić na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru, napomenuvši da 'ne stoji ni uz vlast, ni uz oporbu, nego je za građansku državu'.

Zbog aktualnog stanja u Hrvatskoj 'trebalo bi proglasiti i de iure izvanredno stanje', smatra Grubišić, ali pritom ističe: 'Ne zazivamo izlazak vojske na ulice, niti policijsku državu, nego nacionalni konsenzus da se suspendiraju određene zakonske norme i provedu korjenite reforme.'

'Nacionalna je sramota da još ne znamo rezultate prošlogodišnjeg popisa stanovništva, za koje mislimo da se znaju, ali se taje od javnosti zbog određenih interesno-političkih razloga. Ništa se ne radi na popisu birača, a mi početkom svibnja ulazimo u godinu lokalnih izbora. Tražimo novo izborno zakonodavstvo, ali od toga nema ništa jer ovo staro odgovara i staroj i novoj vlasti, a zbog njega i nesređenih biračkih popisa nijedni izbori dosad nisu bili demokratski, nego interesno-politički', zaključio je Grubišić.


Osvrnuo se potom u svojem osvrtu i na aktualna pitanja, a kakav kani imati kroz konferenciju za medije jednom mjesečno, te na pitanje pokroviteljstva Sabora nad Bleiburgom, kazavši da bi 'o tome trebalo provesti široku javnu raspravu, a ne da odluku donose samo političari i stranke. O načinu obilježavanja narod bi trebao donijeti odluku referendumom, a u međuvremenu se zalaže da stvari ostanu ovakve kakve jesu još ovu godinu'.

Kad je riječ o medicinski potpomognutoj oplodnji, Grubišić smatra da je 'dobro da prijedlog zakona ide u redovnu proceduru jer je riječ o važnim pitanjima života i odnosa unutar obitelji i prava djece koja imaju pravo znati tko su im biološki roditelji'. Premda podupire mogućnost da se uz pomoć znanosti omogući neplodnima da postanu roditelji, drži da to treba biti rezervirano samo 'za bračnu zajednicu'.

Vruća tema proteklih tjedana bila je i pedofilija u crkvenim redovima, što je Grubišić osudio, baš kao i ponašanje crkvenih vođa, ali i vlasti, a zbog čega smo svjedočili tomu da se 'zbog uloge Crkve ne osigurava suverenitet države, a to nije dobro'. Nazvao je to 'političkim ustupkom' i ponovno pozvao na 'reviziju Vatikanskih ugovora, ne samo zbog pitanja novca, nego i vjeronauka u školama'.

Upozorio je pritom na moguće dvojbe s kojima se mogu susresti mladi koji pohađaju vjeronauk u školi i/ili Crkvi, a vezano uz suprotstavljanje dva autoriteta - znanosti i Crkve - jer obje svaka na svoj način pretendiraju na istinu. Također, upozorio je da se često može čuti da se one koji su u školi umjesto vjeronauka odabrali etiku naziva 'sotonistima', a naposljetku se zbog svega navedenoga 'dovodi u pitanje autoritet škole i građanskog društva'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi