DUGO IŠČEKIVANI SASTANAK

Kukuriku koalicija očito složna, idu zajedno na euro izbore

24.01.2014 u 21:01

Bionic
Reading

Za nešto manje od dva sata čelnici stranaka Kukuriku koalicije završili su sastanak na kojem su, sudeći po riječima premijera Milanovića, glavne teme bili izbori za Europski parlament te budući projekti Vlade

Kukuriku koalicija nakon gotovo dvije godine sastala se u punom formatu, predsjednik SDP-a Milanović rekao je da se viđao i razgovarao na dnevnoj osnovi s prvom potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić te na tjednoj osnovi s čelnikom HSU-a Silvanom Hreljom. 'Dali smo sve od sebe, a rezultatima smo zadovoljni i nismo zadovoljni, želimo više. U sljedeće dvije godine ćemo se usredotočiti na promjene koje nam trebaju, ali i na projekte koji su nam poznati i na kojima će nas javnost testirati, poput velikih energetskih projekata, željeznica i Pelješkog mosta', sumirao je sastanak Milanović.

Kazao je kako su jedna od tema bili i europski izbori te je potvrdio da će sve stranke Kukuriku koalicije ovaj put na njih izaći zajedno. 'O detaljima ćemo se dogovoriti, mada ovaj put će SDP morati biti malo izdašniji', rekao je Milanović. Pritom je potvrdio da će jedan od kandidata na listi biti predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.


Novinari su Milanovića zamolili da komentira snižavanje kreditnog rejtinga od agencije S&P. 'Agencije se bave takvim poslovima, vidimo da skidaju rejtinge i Amerikancima i Francuzima pa ih vraćaju. Ova vlada donosi promjene, otpori promjenama ne bih rekao da su žestoki, ali su tu cijelo vrijeme. Želimo se mijenjati, želimo biti uspješni kao neke druge države poput Njemačke ili Austrije, ali istovremeno nismo spremni igrati po pravilima po kojima oni igraju kada je u pitanju radno zakonodavstvo. Mi ne predlažemo konkretne izmjene ZOR-a da bismo nekog ponizili ili zavili u crno', rekao je Milanović, dodavši da se Hrvatska ipak treba mijenjati.

Jedna od aktualnih tema bilo je izručenje Josipa Perkovića. Milanović je rekao da je na tu temu rekao manje-više sve. 'O Zakonu o pravosudnoj suradnji znam sve. Mi smo svoje napravili, sudovi su rekli svoje, doduše na različite načine, neka svatko izvuče zaključak za sebe. Nemam tu nikakvih osobnih afiniteta i afilijacija', rekao je Milanović, ponovivši ponovno da se radi o čovjeku kojeg on ne poznaje.

Novinari su ga pitali i hoće li imati potporu partnera za rebalans proračuna. 'Mi smo od početka spremni na udarce, to nije ništa simpatično, morat ćemo prilagođavati proračun i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, morat ćemo malo povećati prihode, ali da ljudima ne zagorčamo život, ne možemo živjeti na dug koji nismo u stanju vraćati. S druge strane, morat ćemo smanjiti rashode i tu očekujemo konkretno od HNS-a da nas gurne više nego što smo mi u SDP-u spremni ići u zajedničkom interesu. To nije kontest ljepote, to moramo napraviti, to je trebalo napraviti i ranije, ne mislim na našu vladu, i ranije', kazao je Milanović. Upitan hoće li se češće sastajati, pogotovo s još uvijek aktualnim predsjednikom IDS-a Jakovčićem, Milanović je rekao: 'Jakovčić za dva tjedna više neće biti predsjednik stranke, ne zato što to ja tako kažem, nego zato što to on tako kaže.'

Da je razgovor protekao u prijateljskom tonu, potvrdio je i sam Jakovčić. 'Podvukli smo crtu iza dvije godine rada naše vlade. Važno je da smo razgovarali o ključnim projektima, o 15-ak projekata koji bi u sljedeće dvije godine trebali donijeti više optimizma i pridonijeti razvoju naše zemlje', rekao je Jakovčić.

Pritom se na pitanje novinara se dotaknuo Plomina o kojem će, kako je rekao, razgovarati sljedećih mjeseci. 'Sigurno je da Istra neće biti prepreka da se ova zemlja razvija', kazao je Jakovčić. Što se tiče euro izbora, IDS-u je vrlo važno da se na njih ide zajedničkom listom s obzirom da je IDS na prošle euro izbore išao samostalno. Dodao je kako vjeruje da će zajedno i pobijediti.

Iako je Milanović rekao da od HNS-a očekuje da SDP i dodatno gurne, pitanje je hoće li HNS podržati mogućnost uvođenja novih poreza poput poreza na štednju. 'O tome ćemo još razgovarati, to nije bila tema našeg sastanka, tema su bili projekti na kojima se radi i koji imaju potporu svih koalicijskih partnera', rekla je Vesna Pusić.