probijanje rokova

Kujundžić o Zakonu o pobačaju: Vjerojatno neće biti gotov do veljače 2019.

27.11.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Novi prijedlog Zakona o pobačaju vjerojatno neće biti gotov do veljače iduće godine. Rok će se probiti, a ministar zdravstva Milan Kujundžić ne može precizirati za koliko će se prolongirati ovaj zakon

'Vjerojatno ne, da je bilo lako napraviti taj zakon, onda bi ga napravili prije 4, 8 ili 20 godina', odgovorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić na novinarski upit za N1 hoće li novi prijedlog Zakona o pobačaju biti gotov do veljače 2019. kako je najavljeno.

Nije mogao ni precizirati za koliko će biti prolongirano njegovo donošenje. Rekao je tek kako će trebati 'ozbiljno vrijeme' kako bi se donio zakon kojim će se postići da bude manje pobačaja, ali i da ne bude nikakvih zabrana.

'U ozbiljnom poslu kao što je ovaj, nije lako reći datume', kazao je Kujundžić.

Ustavni sud Vladi je dao rok da napiše novi prijedlog Zakona o pobočaju do iduće veljače. Nedavno je osnovano i povjerenstvo koje će, kako je najavio Kujundžić, napraviti analizu zakona koji su na snazi u zemljama Europske unije. No, u međuvremenu su se u javnosti pojavile informacije da u njemu sjede konzervativci.

'Ništa mi ne tajimo, međutim, ovdje se radi o neformalnoj radnoj skupini koja nije zadužena za izradu zakona, već je to skupina stručnjaka iz područja medicine, biomedicine i drugih područja koja analizira iskustva i regulative iz zemalja EU-a i diljem svijeta. Ljudi rade za nula kuna, a još ih eksponirati, ali tko god nazove moje ministarstvo - dobit će imena', odgovorio je Kujundžić te dodao:

'Nazovite, ne držim ih u glavi. Nazovite moje minstarstvo'.