sjednica

Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.07.2019 12:52
  • Objavljeno 26.07.2019 u 12:52
Ministar zdravstva Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak da je demokratsko pravo oporbe tražiti opoziv ministara, a Mostovo traženje izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevu za njegovom smjenom nazvao je forsiranjem koje donosi velike troškove u Saboru

'Mislim da je demokratsko pravo ljudi iz oporbe tražiti opoziv ministara, pa tako i mene. A sada forsirati sjednicu i velike troškove u Saboru - da li je to u skladu sa zakonom ili ne, to će reći Ustavni sud', kazao je Kujundžić nakon konferencije za medije ususret 29. Međunarodnom tjednu dojenja.

'Ta rasprava će se povesti, a sada da li dva ili četiri tjedna poslije... Lijepo ćemo u Saboru razgovarati na demokratski način, argumentima, to je normalno i radujem se tome susretu, s onima koji iniciraju takve razgovore', dodao je.

Upitan znači li ta njegova izjava da je saznao od premijera da će sjednica ipak biti na jesen, Kujundžić je kazao da to nije stvar premijera, već Sabora te poručio da ih (oporbu) spremno čeka jer misli da trebaju razgovarati.

'Progovorit ćemo što je ova Vlada učinila u zadnje tri godine za zdravstveni sustav, imat ću prilike progovoriti što smo sve napravili u dolini Neretve, a što su trebali napraviti oni koji me prozivaju, da su mislili na svoj narod tamo', poručio je Kujundžić.

Na upit što se radilo kako bi se riješili dugovi u zdravstvu, ministar je ustvrdio da je 'Hrvatska tu radila velike stvari s obzirom da sa skromnim sredstvima koje imamo nismo zaostali za najrazvijenijim zemljama s usvajanjem najnovijih i najučinkovitijih lijekova u liječenju brojnih bolesti, uključujući i Spinrazu'.

S obzirom da su veledrogerije najavile tužbe zbog dugova, Kujundžić je kazao da dvije trećine onoga što veledrogerije isporuče ljekarnama naplate unutar 60 dana.

Komentirao je i da je normalno da onaj kome se duguje traži svoje novce te da je na tom tragu ova Vlada bila puno učinkovitija od prethodnih, ali ne, kako je ustvrdio, po modelu zaduživanja i novih dugova za Hrvatsku nego po modelu po kojem niti jednu kunu nisu povećali javni dug, ali niti ukupni dug u zdravstvu.

Tvrdi i kako razgovara s veledrogerijama.

Vezano za požar na Jakuševcu komentirao je da bi volio da nije bilo požara, ali da je 'srećom prošlo bez ozbiljnijeg onečišćenja zraka'.

S obzirom na izjavu da se zalaže za povećanje poreza na slatka pića, jer je Hrvatska po pretilosti stanovništva dospjela u svjetski vrh, novinari su ga pitali je li o tome razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem. Kujundžić kaže da s njim uvijek razgovara, bilo formalno bilo neformalno, te dodao da će zagovarati sve preventivne mjere, 'uz puno razumijevanje kada ministri financija imaju argumente gdje se pribojavaju da bi to moglo imati financijske štete po proračun'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!