POTEMKINOVA SELA

Kuće za odmor u Svetom Lovreču na Poreštini izgledaju kao da ih je poharala katastrofa, no netko ih je odlučio dovesti u red

07.01.2022 u 08:59

Bionic
Reading

Potemkinova sela. Doslovno tako bi se moglo nazvati kuće za odmor izgrađene u Svetom Lovreču na Poreštini. Nekvalitetna gradnja, loša oprema, neodržavanje, kontroverzni krediti i poduzetnici koji su se izmjenjivali u vlasništvu, sve je to kumovalo da danas naselje turističkih objekata (koji su valjda trebale nalikovati nekoj autohtonoj istarskoj gradnji, a zapravo su, i dok su bili novi, ništa drugo nego običan, jeftini kič) izgleda kao da ga je poharala kakva nadnaravna katastrofa

Bazeni su prazni, okoliš neuređen, ispred kuća brda krupnog otpada. No, Glas Istre doznaje da je netko ipak odlučio napušteno i zapušteno naselje u porečkom zaleđu dovesti malo u red, koliko je to uopće moguće. Zato su, kažu im mještani, i zatekli krupni otpad ispred kuća. Okućnice su krcate starih štramaca, satelitskih antena, posteljine… Očito se novi vlasnici žele baviti onime zbog čega su kuće prvotno i izgrađene, a to je - turizam.

Nažalost, potvrdu toga Glas Istre nije uspio dobiti, jer im se u tvrtki Istarski dvori 2, koja se vodi kao vlasnik ovog naselja, nitko nije javljao na telefon. Ta je tvrtka sa sjedištem u Zagrebu još od 2016., prema dostupnim dokumentima, u predstečajnoj nagodbi, a njen je osnivač druga zagrebačka tvrtka Adria Commodities. Istarski dvori 2 imaju tri direktora, koji su pak povezani s mnoštvom drugih tvrtki. Riječ je o Franji Hercegu, Brani Golubiću i Tomislavu Filipoviću.

U Istri možda najzvučnije ime ovog trojca je Franjo Herceg, suvlasnik tvrtke Tikar, koja je još koncem 2020. na javnoj dražbi za 22,8 milijuna kuna kupila hotel Kristal u centru Umaga. Tikar je inače još od lipnja 2016. bio prvi hipotekarni vjerovnik na hotelu Kristal, tj. ustupljeno mu je založno pravo na nekretninama od 3,3 milijuna eura koje je do tada imala Hypo banka. Tu se krije i poveznica Hercega s drugim direktorom Istarskih dvora 2 Branom Golubićem, koji je bio član Uprave Hypo banke.