PREVIRANJA U NIZOZEMSKOJ

Ksenofob Wilders ipak ne ulazi u vladu

08.07.2010 u 19:44

Bionic
Reading

Geert Wilders, nizozemski populist i ksenofob koji je na lipanjskim izborima dobio 24 od 150 mjesta nizozemskog parlamenta, maknut je iz pregovora o osnivanju nove Vlade što je Wilders okarakterizirao kao skandal i prevaru demokracije

Vladu će sastaviti liberali desnog centra, pobjednici izbora, sa socijaldemokratima, ali u pregovorima još sudjeluju liberalni lijevog centra i zeleni. Mogući premijer, Mark Rutte, vidi mogućnost dogovora bez obzira na poteškoće sa svojim liberalima koji ne žele prihvatiti stranke ljevice u sastavu vlade.

Rutte ne krije da bi radije sastavio vladu s desničarom Wildersom i s demokršćanima, velikim gubitnicima na izborima, ali ovi nisu bili spremni prihvatiti kao partnere članove Stranke slobode ksenofobnog lidera Wildersa.

Kao što je uobičajeno u ovom segmentu dogovora, kraljica Beatrix imenovala je 'izvjestitelje'. To su desni liberal Uri Rosenthal i socijaldemokrat Jacques Wallage, čija je zadaća posredovati među strankama koje dogovaraju sastav vlade.

Ako se ne bi došlo do dogovora, Rutte će morati pokušati ponovno uvjeriti demokršćane da sjednu za pregovarački stol, ali bi bilo kakav Wildersov angažman ozbiljno naštetio vanjski ugled Nizozemske, nešto na što kraljica neće nikada pristati, a i ne postoji normalna politička stranka koja bi željela biti optužena da je ugrozila prilično dobar ugled Nizozemske u svijetu.