JESEN DONOSI RAST CIJENA

Kruh poskupljuje za deset posto!

16.08.2010 u 22:23

Bionic
Reading

Najesen će građane dočekati novo poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda koje slijedi rast cijena sirovina, plina, struje i komunalija - tvrdi Stipan Bilić, donedavni prvi čovjek HUP-a za poljoprivredu

Prije planiranog poskupljenja energenata, koje će uz visoke cijene pšenice u nas i u svijetu pekare samo učvrstiti u nakani da cijene kruha dignu oko 10 posto, već je poskupjelo brašno.

Sa srpanjskih 1,45 do 1,80 kuna, mlinari su veleprodajne cijene krušnog brašna u kolovozu digli 21,7 do 36,9 posto – na 2,30 do 2,40 kuna za kilogram. U odnosu na svibanj brašno je poskupjelo i više od 100 posto, potvrdili su Večernjem listu u Žitozajednici, čije članice pokrivaju 80 posto hrvatskog tržišta mlinarsko-pekarskim proizvodima.

Mlinari su prošle godine izgubili više od 240 milijuna kuna te za to krive trgovce i lošu suradnju.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, kaže da zasad nitko od pekara nije decidirano najavio kada će i koliko će poskupjeti. To će biti samostalna odluka svake od članica – u čemu će prevagnuti nove cijene energenata – no poskupljenje ne bi trebalo biti znatno ni svugdje jednako jer su se cijene kruha i dosad razlikovale diljem Hrvatske.

Stipan Bilić, donedavni prvi čovjek HUP-a za poljoprivredu, smatra pak da rast cijena sirovina, plina, struje i komunalija neizbježno vodi do poskupljenja kruha, peciva, keksa... Tko nema kapitala da preživi, negdje ga drugdje mora uzeti, tvrdi Bilić.