ministar obrane

Krstičević u Pekingu: Hrvatska i Kina otvorile su novu stranicu u odnosima; Pelješki most simbol je suradnje

26.04.2019 u 10:05

Bionic
Reading

Hrvatska i Kina otvorile su novu stranicu u odnosima, a Kina je prepoznala Hrvatsku kao partnera u Europi, izjavio je u Pekingu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom izlaganju na Drugom Forumu za međunarodnu suradnju Pojas i put, koji se održava od 25. do 27. travnja

Krstičević je sudjelovao na tematskom forumu pod nazivom "People connectivity", a prilikom izlaganja u Pekingu izrazio je zadovoljstvo zbog toga što predstavlja Hrvatsku na međunarodnom Forumu Pojas i Put u Kini, priopćeno je u petak iz MORH-a.

"Želim izraziti zadovoljstvo što Hrvatska i Kina jačaju suradnju i strateško partnerstvo. Otvorili smo novu stranicu odnosa s Kinom i drago mi je što je Kina prepoznala Hrvatsku kao partnera u Europi. Novi Pelješki most na hrvatskoj obali koji gradi kineska kompanija, simbol je te suradnje", rekao je Krstičević.

Podsjetio je kako se međunarodni forum u Kini održava se nakon uspješno održanog summita Kina+17 u Dubrovniku. Hrvatska je nedavno bila domaćin najvećeg summita u sklopu inicijative Pojas i put.

"Inicijativa Pojas i Put može slijediti i naš moto iz Dubrovnika: 'Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove'".

Dodao je da upravo 27. travnja 2019. Hrvatska i Kina obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Krstičevića, na tematskom forumu sudjelovali su potpredsjednici vlada Indonezije i Uzbekistana, ministri vanjskih poslova i gospodarstva Argentine, Kazahstana, Slovačke, Rusije, Singapura, Sirije, Somalije, Grenade, Tajlanda, Trinidad i Tobaga, Tadžikistana i Bangladeša.

U Pekingu su se okupili predsjednici država i vlada iz 37 zemalja te druga visoka izaslanstva iz ukupno 150 zemalja i visoki predstavnici 90 međunarodnih organizacija.

Visokim uzvanicima obratio se kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineska inicijativa Pojas i put, mora biti zelena i održiva, rekao Xi otvarajući u petak summit o svom velikom projektu, dodajući da taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati "visoko kvalitetnim" rastom za sve uključene zemlje, prenose novinske agencije.