ŠTO VLADI PREDLAŽU LJUDI BEZ POSLA

Kroz investicijski fond nezaposlenih spasiti gospodarstvo

21.02.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Sindikat nezaposlenih Hrvatske i koalicija Svi zajedno povodom najave premijera Zorana Milanovića o smanjenju plaća u javnom sektoru pozvala je Vladu, političke stranke i sve sindikate da sjednu za isti stol i konačno postignu društveni konsenzus o rješavanju krucijalnih društvenim problema. Konkretno, predlažu im stvaranje investicijskog fonda nezaposlenih

Svjesni da su recesija, nezaposlenost, prezaduženost i nelikvidnost, među ostalim, ključni društveni problemi, iz Sindikata nezaposlenih Hrvatske (SNH) i koalicije Svi zajedno pozivaju ključne aktere politike u Hrvatskoj da kroz investicijski fond nezaposlenih pokuša spasiti posrnulo gospodarstvo, smanji nezaposlenost i obuzda recesija.

O potrebi osnivanja takvog fonda, koji je predstavljen još prošle godine na Praznik rada, već su obaviješteni i Vlada, Ured predsjednika, sindikati i sve političke stranke. 'Oglasili su se samo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, koje je zauzelo negativan stav po svim točkama našeg prijedloga, i predsjednik Josipović, koji je shvatio da su ipak investicije ključ za rješenje problema te nam je predložio da razradimo svoj prijedlog', stoji u priopćenju koje u ime SNH i Koalicije potpisuje Marija Jelinčić.

Još jednom su ukazali na ključne odredbe investicijskog fonda nezaposlenih, pa predlažu smanjenje plaća u svim sektorima i mirovina primjenom progresivnih stopa, tako da se zaštite kategorije stanovništva s primanjima ispod 4.000 kuna u neto iznosu. Po njima bi se ukidanjem regresa i božićnica, primjerice, mogla akumulirati domaća sredstva koja bi se mogla reinvestirati u spas posrnulog gospodarstva i nove proizvodne investicije.

'Na taj način bi se otvorile i mogućnosti za prelijevanje radne snage iz prenapuhanog javnog u realni sektor. Uz ubrzanu izradu projekata i edukaciju potencijalnih korisnika mogla bi se, kombinirano, za investicije, koristiti i sredstva fondova EU-a. Naravno da treba temeljito promijeniti i kreditno-monetarnu politiku', navode u SNH i Koaliciji.

Konstatiraju kako je 'Vlada sa zakašnjenjem aplicirala takav prijedlog', no i ukazuju kako se ukidanjem regresa i božićnice te smanjenjem plaća 'ništa ne postiže ako se taj novac ne reinvestira, već samo posluži za krpanje proračunskih rupa'.


'Gospodo iz Vlade, sindikata i političkih stranaka, apeliramo da sjednete za isti stol i riješite nagomilane probleme. Izađite iz svojih busija i rovova, a ispraznu demagogiju, populizam, narcisoidnost i egoizam ostavite za bolja vremena', poručuju na kraju iz SNH i koalicije Svi zajedno koju čine Akcija socijaldemokrata Hrvatske, Demokratska stranka žena, Savez za promjene i Stranka umirovljenika Hrvatske – Blok umirovljenici zajedno. Potporu su im dali i Akcija nezaposlenih Hrvatske, Zajednica nezaposlenih Hrvatske, udruge Živi zid i Stop deložacijama te druge udruge i pokreti.