25. godišnjica genocida

Krenuo ultramaraton Vukovar-Srebrenica; ove godine simbolično do Vinkovaca

06.07.2020 u 11:45

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja 25. godina od srpskog genocida u Srebrenici, s Ovčare je u ponedjeljak krenuo ultramaraton Vukovar-Srebrenica, koji će se ove godine zbog epidemiološke situacije s koronavirusom, trčati simbolično, samo od Vukovara do Vinkovaca u dužini 31 kilometar

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

'Želim ovom prilikom sve pozdraviti na trasi maratona do Srebrenice, posebice majke Srebrenice. Mi trčimo ultramaraton mira, za sve nevino stradale žrtve želeći podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba, kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih', poručio je Ekrem Bećirović, član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba koje je i organizator ultramaratona .

Ultramaraton Vukovar-Srebrenica održava se svake godine od 6. do 10. srpnja, gdje maratonci u 5. etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja- Zvornik – Srebrenica/Potočari), pretrče 227 kilometara, a ove godine zbog epidemiološke situacije održat će se simbolično na trasi Vukovar-Vinkovci.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.