'kao da je pala bomba'

Krenulo je: Umagom protutnjala jaka pijavica, u Splitu jugo udara preko 100 km/h, otoci opet odsječeni

15.11.2019 u 20:37

Bionic
Reading

U petak poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjeren je jaki olujni udar od 105 km/h. Problemi s nevremenom i u Istri, Umagom je u petak navečer protutnjala jaka pijavica ostavivši za sobom veliku štetu

Pogoršanje vremena u Istri kulminiralo je oko 21 sat kada se na moru zapadne Istre razvila izražena grmljavinska linija. Frontalna naoblaka zatim se premjestila prema istoku, a jako jugo s olujnim udarima okrenulo je na jugozapadnjak uz sporadičnu grmljavinu.

Pritom je došlo do razvoja jačih grmljavinskih ćelija, naročito na sjeverozapadu Istre. Iznad Umaga razvio se najjači sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra, a olujni sustav iznjedrio je i pijavicu.

Pijavica je prema dojavama trajala samo 10-ak sekundi, no to je bilo dovoljno da pričini popriličnu materijalnu štetu.

U luci je potonula jedna barka, a jak vjetar oštetio je i krov zgrade grada Umaga. Ulica Giuseppe Garibaldi prekrivena je dijelovima crijepa, razbacane su stolice, terase…

Prema trenutnim informacijama nema ozlIjeđenih, javlja Istramet.

Valovi su na Jadranu sve viši, pa su i problemi u prometu morem sve izraženiji. Zbog vjetra, u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Na otvorenom moru već su se razvili višemetarski valovi, a na trajektom koji i večeras plove teretna vozila su se dodatno učvrstila zbog visokih valova.

Petak navečer donio je novo dizanje razine mora na dijelu Jadrana. Čitatelji portala Dalmacija danas javljaju da se dio vodičke rive našao pod morem uslijed valova snažnog juga. Sve veći valovi su i u Splitu. Jugo će dodatno ojačati u dane vikenda, a vrhunac se očekuje u nedjelju ujutro. Ipak, scenarij koji se dogodio u utorak neće se ponoviti.

Zbog vjetra, u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Linije u prekidu:

  • trajektne: Sućuraj -Drvenik, Valbiska – Merag, Porozina – Brestova, Stinica-Mišnjak, Šibenik-Kaprije-Žirje, Lopar-Valbiska, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Brbinj (Dugi otok)-Zadar (Gaženica, Zadar (Gaženica)-Iž (Bršanj), Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju), Trogir- Soline - Drvenik Veli - Drvenik Mali, Prapratno-Sobra;
Jugo u Splitu Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmacija Danas
  • brodske: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice; Ilovik-Mrtvaška, Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak; Komiža-Biševo, Zadar-M. Iž-V. Iž-M.Rava-Rava;
  • katamaranske: Dubrovnik-Šipan-Mljet-Lastovo, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava, Split-Rogač- Milna, Lun-Tovarnele (Novalja)- Rab –Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa; Pula-Zadar i Zadar-Premuda; Split-Hvar-Korčula, Zadar - Sali (Dugi otok) - Zaglav (Dugi otok)-Zadar, Zadar-Sali-Zaglav-Bršanj-Zadar.

Zbog jakog juga promet na državnoj brodskoj liniji 415 Vrgada-Pakoštane-Biograd održavat će se prema plovidbenom redu za Biograd.

  • +4
Olujno jugo u Opatiji Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX