anketa

Krenula utrka za pronalazak cjepiva protiv koronavirusa: Kada ga otkriju, hoćete li se cijepiti?

31.03.2020 u 18:15

Bionic
Reading

Krenula je utrka za cjepivo protiv koronavirusa. Na cjepivu radi niz zemalja te farmaceutskih tvrtki. Ipak, malo je izgledno kako će cjepivo svjetlo dana ugledati za godinu dana. Ipak, pitamo vas, hoćete li se cijepiti protiv koronavirusa kada se ono pojavi?

Na cjepivu rade australski, američki, ruski, austrijski, nizozemski znanstvenici i farmaceuti. Ipak, nije izgledno da ćemo cjepivo imati kroz manje od godinu dana. Većina njih spominje rok od 12 do 18 mjeseci.

Tisuće australskih zdravstvenih radnika sudjelovat će u kliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li stoljetno cjepivo za tuberkulozu može pobijediti novi koronavirus. Cjepivom za tuberkulozu (BCG) svake se godine cijepi više od milijun djece u zemljama koje tuberkuloza još uvijek pogađa, ali znanstvenici smatraju da bi se to cjepivo možda moglo dobro pokazati i u suzbijanju Covida-19 jer osnažuje imunološki sustav. Australija će se tako pridružiti kliničkim ispitivanjima koja se provode u Nizozemskoj i SAD-u.

  • +16
Drive in testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Američka farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson planira započeti klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva za koronavirus u rujnu, a za hitne slučajeve ono bi moglo biti spremno već početkom 2021., stoji u priopćenju tvrtke. J&J na cjepivu radi od siječnja, a ugovor je potpisao s Agencijom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA). Njime se obvezao proizvesti više od milijardu doza cjepiva, prenose američki mediji. U razvoju cjepiva za koronavirus tvrtka koristi istu tehnologiju koja je omogućila razvoj i eksperimentalno cjepivo protiv ebole.

  • +15
Najveći svjetski gradovi prazni u doba koronavirusa Izvor: EPA / Autor: EPA

Johnson & Johnson i BARDA će za financiranje istraživanja čiji je cilj pronalazak cjepiva i za klinička ispitivanja izdvojiti milijardu dolara. J&J nije jedina tvrtka koja radi na razvoju cjepiva dok se pandemija Covida-19 svijetom širi poput velikih požara. Američka biotehnička tvrtka Moderna Inc. u veljači je vladi isporučila cjepivo namijenjeno testiranju, a prve su doze testirane na dobrovoljcima ranije ovog mjeseca, podaci su američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Austrijska vlada pak izdvaja 22 milijuna eura za medicinska istraživanja kako bi se što prije pronašao lijek i cjepivo protiv koronavirusa.

I Rusija je najavila da je počela testirati cjepivo protiv koronavirusa na životinjama i nada se prve obećavajuće uzorke imati u lipnju. 'Već počinjemo testirati na laboratorijskim životinjama kako bismo procijenili učinkovitost i sigurnost' cjepiva, izjavio je Ilnaz Imametdinov, ravnatelj Državnog istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju, poznatijeg pod nazivom Institut Vektor.

Ukupno je desetak tipova cjepiva stvoreno do danas u centru sa sjedištem u Novosibirsku na zapadu Sibira, a centar je razvio i testove za dijagnosticiranje koronavirusa.