OSVETNIČKI ČIN

Kremlj: Najnoviji raketni napadi na Ukrajinu dio su 'specijalne vojne operacije'

10.10.2022 u 12:23

Bionic
Reading

Kremlj je priopćio da su eksplozije koje su u ponedjeljak potresle Kijev dio onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom"

Nekoliko ukrajinskih gradova ostalo je bez opskrbe strujom ili vodom nakon što su deseci ruskih projektila pogodili gradove diljem zemlje u ponedjeljak ujutro, što se smatra osvetničkim napadom za eksploziju na ključnom mostu koji povezuje Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom tijekom vikenda.

"Sve se događa u okviru specijalne vojne operacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje novinara o eksplozijama u Kijevu.

Nije komentirao jesu li napadi odmazda za napad na most koji je predsjednik Vladimir Putin nazvao "terorističkim" činom u televizijskim komentarima u nedjelju navečer.

Rusija je u ponedjeljak na ciljeve u Ukrajini ispalila 75 projektila nakon što je dan ranije ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Ukrajinu za teroristički napad na most koji povezuje Rusiju i Krim.

U napadima na glavni grad Kijev, te Lavov, Ternopil i Žitomir na zapadu Ukrajine, Dnipro i Kremenčuk u središnjoj Ukrajini, Zaporižju na jugu i Harkiv na istoku, oštećeno je 11 infrastrukturnih objekata, što može izazvati nestanke struje, prekid vodoopskbe i komunikacijske probleme.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je glavna meta ruskih napada bila energetska infrastruktura u zemlji, a druga meta bili su ljudi.

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Predsjednik Zelenskij rekao je da je Rusija tempirala svoje napade na Ukrajinu u ponedjeljak tako da nanese najveće moguće gubitke među ljudima, a također je gađala energetsku infrastrukturu zemlje.

On je rekao da su u napadima korišteni iranski dronovi Šahed.

Ukrajinska vojska objavila je da je srušila 41 od 75 projektila.

U raketiranju Kijeva u ponedjeljak ujutro najmanje pet osoba poginulo je, a 12 je ranjeno.