tvrde ukrajinci

Kremlj demantira: Wagner nije planirao domoći se nuklearnih naprava tijekom pobune

12.07.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Kremlj je u srijedu odbacio kao dezinformaciju tvrdnju ukrajinske vojne obavještajne službe da su pripadnici ruske plaćeničke skupine Wagner namjeravali nabaviti nuklearne naprave tijekom neuspjele pobune u lipnju.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je, bez podnošenja dokaza o tome, da su Wagnerovi borci stigli do nuklearnog postrojenja 24. lipnja i da su namjeravali nabaviti male nuklearne naprave iz sovjetske ere kako bi "povisili uloge" u svojoj pobuni, navodi Reuters.

"Kremlj nema takve informacije", rekao je glasnogovornik Dmitri Peskov, upitan o Budanovljevoj tvrdnji da su Wagnerovi plaćenici stigli do nuklearne baze Voronjež-45 kako bi pokušali doći do nuklearnih naprava.

"Izgleda kao još jedna dezinformacija", rekao je Peskov.

Reuters je međutim izvijestio da je izvor blizak Kremlju s vojnim vezama potvrdio dijelove Budanovljevog iskaza.

Wagnerov kontingent "uspio je ući u zonu od posebnog interesa, zbog čega su se Amerikanci uznemirili jer je tamo pohranjeno nuklearno streljivo", rekao je s tim u vezi izvor, ne navodeći dodatne pojedinosti.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

U odgovoru na upit o tome jesu li Wagnerove snage stigle do baze i pokušale nabaviti nuklearno oružje, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adam Hodge rekao je: "Nismo u mogućnosti potvrditi ovo izvješće. Ni u jednom trenutku nismo imali naznake da su nuklearno oružje ili materijali bili u opasnosti."