PROMETNO ODČEPLJIVANJE

Kreće 'prosvjedni vlakić' za izgradnju ST obilaznice

02.11.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Prosvjednom vožnjom vlakićem od Dugog rata do Omiša građanska inicijativa okupljena putem Facebooka u subotu će javno pozvati Vladu i Sabor da konačno pokrenu izgradnju brze ceste Trogir-Omiš, splitske obilaznice koja je još od 2008. godine uvjerljivo najopterećenija u državi

Vlakić će voziti na relaciji dugoj desetak kilometara kojom u ljetnim mjesecima vožnja traje i preko sat vremena, a na originalni prosvjed pozvani su svi saborski zastupnici i svi gradonačelnici sa šireg splitskog područja.

Brza cesta nalazila se na listi prioriteta prethodne vlade i trebala je biti dovršena do 2008. godine, no nakon pritisaka iz Rijeke, premijer Ivo Sanader prebacio je sredstva na riječku obilaznicu. Istovremeno, dvije kritične točke u blizini Splita (Solin i Stobreč) po službenim mjerenjima Hrvatskih cesta bilježe između 50 i 60 tisuća vozila dnevno, što je veći promet i od onoga na Lučkome kod Zagreba, s kojega se televizijski reporteri redovito javljaju uživo kako bi dočarali gužve na cestama.

Od šezdesetak kilometara ceste koja bi trebala povezati Trogir, splitski aerodrom, Kaštela, Solin, Split i Omiš, izgrađeno je manje od četvrtine, a na dva mala segmenta gdje se odvijaju radovi, rokovi dovršetka su probijeni za više od dvije godine (!).

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture uspjeli smo doznati jedino da će se radovi koji su trenutno u tijeku ubrzati, i to nakon što je posao zbog višemjesečnog otezanja oduzet 'Konstruktoru' i dodijeljen drugim tvrtkama.

O dugoročnim planovima za rješenje golemih prometnih problema u Splitu i okolici više će se znati tek nakon što svjetlo dana ugleda Program građenja javnih cesta za razdoblje od 2013. do 2015. godine, što se očekuje koncem godine.

U Hrvatskim cestama, tvrtki koja je zadužena za izradu programa koji će proslijediti Vladi na usvajanje, svoje očitovanje najavili su za ponedjeljak. U međuvremenu je pokrenuta i internetska peticija adresirana na Vladu kojom se traži konačna izgradnja splitske obilaznice u punom profilu, a dosad ju je potpisalo preko dvije tisuće građana.