SURADNJA INE I EDISONA

Kreće proizvodnja plina na polju Izabela

04.07.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Ina i Edison International S.p.A. pustili su u proizvodnju sjevernojadransko polje Izabela nakon što su usuglašena posljednja otvorena pitanja čime su stečeni svi preduvjeti za početak eksploatacije plina.

Plinsko polje Izabela nalazi se oko 60 km od Pule, a ukupne rezerve procjenjuju se na oko 1.4 milijardi m3 plina, dok će očekivana proizvodnja biti na razini od oko 280 milijuna m3 godišnje. Proizvodnja će se odvijati s dvije platforme postavljene na dubini mora od oko 37 metara, nakon čega će plin biti otpremljen do platformi Ivana A i Ivana K, koje se nalaze također na sjevernom Jadranu, gdje će se dalje obrađivati i komprimirati te nakon toga pustiti u transportne sustave prema Hrvatskoj i Italiji.

Ina i Edison osnovale su zajedničku kompaniju Edina te sklopile Ugovor o podjeli proizvodnje početkom 2000.-ih. Nakon uspješno završenih pregovora između Ine, Edisona i Enija danas su potpisani ugovori kojima se regulira prihvat, obrada i otprema plina postojećim sustavima, nakon čega je mogla otpočeti proizvodnja s ovog sjevernojadranskog polja.