BOZANIĆ POTVRDIO

Kreće beatifikacija kardinala Kuharića

Ivica Račan, Franjo Kuharić i Josip Bozanić na jednoj od posljednjih proslava Dana hrvatske državnosti 30. svibnja

Ivica Račan, Franjo Kuharić i Josip Bozanić na jednoj od posljednjih proslava Dana hrvatske državnosti 30. svibnja

Izvor: Pixsell / Autor: Siniša Hančić

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je večeras da će pokrenuti postupak koji traži Crkva kako bi se ispitale mogućnosti za proglašenjem blaženim kardinala Franje Kuharića

'Imenovat ću postulatora cause sljedećih dana', rekao je Bozanić u zagrebačkoj prvostolnici na misi u prigodi obilježavanja 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića.

Nadbiskup je pozvao vjernike da od danas na ured Postulature dostavljaju svoja svjedočanstva o kardinalu Kuhariću.

Postupak je preporučio molitvama vjernika te pomoći Blažene Djevice Marije i Blaženoga Alojzija Stepinca te podsjetio na poziv kardinala Kuharića Crkvi u hrvatskom narodu da čuva i živi cjelovitu katoličku vjeru u osobnom i obiteljskom životu.

Bozanić je podsjetio kako je kardinal Kuharić između ostaloga bio i branitelj prava hrvatskoga naroda na slobodu i samostalnu državu. 'Kakvi budu vjernici takva će biti i budućnost Hrvatske', podsjetio je Bozanić na Kuharićeve riječi.

Prvi stupanj beatifikacije, do kojeg bi moglo doći vrlo brzo, status je Sluge Božjega. Glavnu riječ u beatifikaciji ima vatikanska Kongregacija za kauze svetih, no završni čin proglašenja donosi Sveti Otac i kandidat se proglašava blaženim.

Kardinal Franjo Kuharić rođen je u Gornjem Pribiću 15. travnja 1919., a umro u Zagrebu 11. ožujka 2002. Bio je počasni akademik HAZU-a. 

U svećeničku je službu stupio 1945., a zareditelj mu je bio nadbiskup Alojzije Stepinac. Godine 1964. posvećen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali. Kad je nadbiskup Franjo Šeper imenovan za pročelnika Svete kongregacije za nauk vjere 1969. Kuharić je imenovan apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, a 1970. zagrebačkim nadbiskupom. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je kardinalom 1983. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi