bitka koja traje

Kraljevec na Sutli: Jedino mjesto u Hrvatskoj koje će imati treći krug izbora

05.06.2021 u 19:56

Bionic
Reading

Jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem lokalni izbori još nisu završeni je Kraljevec na Sutli. Ondje je u drugi krug ušlo troje kandidata, a nijedan nije dobio više od 50 posto glasova. Osam dana dijeli ih od trećeg kruga glasovanja - birači odlučuju između dvije kandidatkinje, u nadi da će ovaj krug proći bez nepravilnosti i ponovnog prebrojavanja glasova

Nakon rezultata prvog kruga, slijedila je, naime, žalba nezavisne kandidatkinje i dosadašnje načelnice Danijele Pongrac.

'Nakon izgubljenog prvog kruga mene je kao čovjeka kopkalo što su to naši ljudi, zbog velikog broja nevažećih listića, zapravo pisali po njima. I utvrdila se nepravilnost', kazala je Pongrac za HRT.

Ponovnim prebrojavanjem glasova utvrđeno je da su Pongrac i HDZ-ov Dražen Jambrešić osvojili jednak broj glasova, a SDP-ova Blanka Stipčić Berić bila je u blagoj prednosti. U drugom su krugu građani opet birali među istim trima kandidatima, ali nitko nije osvojio više od 50 posto glasova. Otpao je Jambrešić pa su u borbi za čelnu funkciju male općine u Hrvatskom zagorju ostale dvije žene.

'Nije lako, to je vrlo zahtjevno psihički i fizički. Mislim da bi tako duga kampanja iscrpila svakoga, kaže Stipčić Berić.

Dosadašnja načelnica odradila je već dva mandata, izazivačica je poljoprivrednica iz obližnjeg Kačkovca. Poruke biračima:

'Da je vrijeme da općinu vode kulturni obrazovani ljudi, ljudi koji imaju nekakve rezultate iza sebe, koji uče, rade, trude se', kaže Stipčić Berić.

'Pozivam sve ljude dobre volje da se uključe i da bez obzira na boju izađu na izbore i podrže pošteno i pravedno', kaže Pongrac.

Kampanja će ovdje trajati šest tjedana. Općina s oko 1700 stanovnika moći će sljedeće nedjelje reći - treća sreća.