CENZURA, PRITISCI...

'Krajnji je čas za smjenu Uprave HRT-a!'

07.05.2012 u 12:15

Bionic
Reading

Tražeći zaštitu novinarskih sloboda na HTV-u i razrješenje krize upravljanja na HRT-u, nevladine udruge Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava – BaBe!, Centar za mirovne studije i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću te GONG uputile su prosvjedno pismo uslijed postupaka Uprave HRT-a protiv novinarki HTV-a i aktivistica Hrvatskog novinarskog društva Maje Sever i Elizabete Gojan

Nevladine udruge oglasile su se prosvjednim pismom povodom prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i HND-ovim aktivisticama koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u.

'Opomena pred otkaz uručena je u petak, 4. svibnja Elizabeti Gojan, zbog izjava koje je dala Slobodnoj Dalmaciji još u ožujku, dok je Maji Sever opomena pred otkaz uručena 27. travnja zbog pozivanja u emisiju 'Hrvatska uživo' Drage Pilsela još 4. siječnja, a bavila se oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću, uglednom splitskom svećeniku i zastupniku Hrvatskog sabora. Opomenu u ime Uprave HRT-a potpisuje g. Marko Ugarković, koji je prije mjesec dana sam dao ostavku na članstvo u toj istoj Upravi', podsjećaju nevladine udruge.

Baš kao i 'na probleme i prijedloge rješenja iz Apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je još u siječnju 2012. godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i na video apel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka 2012. Na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u i Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, Uprava ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike'.


'Moramo konstatirati kako obećanja koja su dobivena od Ministarstva kulture, ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora za preuzimanjem političke odgovornosti i rješavanjem krize na HRT-u uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju. Tražimo od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora – da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u', poručuju nevladine udruge.

I naposljetku, u svojem prosvjednom pismu zaključuju: 'Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novu programsku i poslovnu politiku koja će HRT vratiti na kolosijek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji.'