OTKRIVENA TEK NEDAVNO

Kraj Zemlje za vikend prolazi golema 'Zvijer'!

06.06.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Nedavno otkriveni asteroid veličine nogometnog stadiona proletjet će u nedjelju, 8. lipnja pored Zemlje

Golema stijena 2014 HQ124 promjera 352 metra na sreću za sada ne predstavlja opasnost za naš planet jer će proći na udaljenosti 3,25 puta većoj od udaljenosti Mjeseca. Otkrivena je 23. travnja NASA-inim svemirskim teleskopom Wide-Field Infrared Survey Explorer.

Prolazak asteroida uz komentare stručnjaka moći ćete uživo pratiti na web stranici Slooh u nedjelju s početkom od 20:30 sati.

2014 HQ124 će tada putovati brzinom od 14 km/s, 17 puta brže od najbržeg metka puške. Astronom Slooha Bob Berman kaže kako je zastrašujuće da je tako veliki asteroid otkriven tek u travnju, samo dva mjeseca prije nego što će proći kraj Zemlje. Spada u klasu Near Earth Objects (NEO), tijela koja prolaze blizu našeg planeta. Orbitalni period mu je 0,79 godina.

'2014 HQ124 je najmanje 10 puta veći, a možda i 20 od asteroida koji je u Sibiru prošle godine ozlijedio tisuće ljudi', rekao je Berman. 'Kada bi nas pogodio, energija koju bi oslobodio mjerila bi se ne u kilotonama kao atomske eksplozije kojima je okončan Drugi svjetski rat, već u megatonama kao hidrogenske bombe', dodao je.

Asteroidi su mala čvrsta tijela, mnogo manja od planeta i najčešće nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne tvari koja se nije pripojila planetima tijekom formiranja planetarnog sustava. Većina asteroida u Sunčevom sustavu nalazi se u pojasu između Marsa i Jupitera, te u Kuiperovom pojasu. Do sada ih je otkriveno oko 80.000, a procjenjuje se da bi ih moglo biti nekoliko milijuna.