novi v.d. ravnatelj

Kraj zabave bogataša: Na Brijunima se u potpunosti zabranjuje lov na jelene aksise, lopatare, muflone i ostalu divljač

07.12.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Novo vodstvo Nacionalnog parka odlučilo je zaustaviti praksu lovnog turizma, a upravo će to biti tema sastanka novog vršitelja dužnosti ravnatelja Eduarda Kolića s predstavnicima nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Kako ekskluzivno doznaje Istra24.hr, nakon pisanja o lovnom turizmu u Nacionalnom parku Brijuni, u koji uz posredništvo pojedinih turističkih agencija na otočje stiže bogata klijentela kako bi uživala u blagodatima Nacionalnog parka, a sve je 'oplemenjeno' ponudom ekskluzivnog lova na jelene aksise, lopatare i muflone, dogodio se potpuni obrat.

Novo vodstvo Nacionalnog parka odlučilo je zaustaviti praksu lovnog turizma, a kako doznaje Istra24, upravo će to biti tema sastanka novog vršitelja dužnosti ravnatelja Eduarda Kolića s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Kolić je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca, no to je, dodaje, radio 'jer mu je to bio posao'.

Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno. Na njegovim stranicama nema apsolutno nijedne informacije o ponudi lova na otočju, kamoli o itinereru lovaca koji odsjedaju u brijunskim vilama, a na otočje dolaze prvenstveno da bi pucali u divljač koja živi u nacionalnom parku prirode.

  • +8
Životinje na Brijunima Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Iako je novi vršitelj ravnatelja Kolić ranije naveo da Brijuni od vanjskog lova zarade oko 50 tisuća kuna godišnje, Istra24 doznaje da cifre dosežu i do 200 tisuća kuna.

Lov na Brijunima odvijao se pod patronatom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ali i Ministarstva poljoprivrede. Praksu komercijalizacije lova i organizirani dolazak putem agencija uveo je nedavno smijenjeni HDZ-ov ravnatelj Marno Milotić.

Jedini podatak koji se javno može pronaći o lovu na Brijunima jest odluka Upravnog vijeća Nacionalnog parka iz listopada 2020. godine.

Na toj se sjednici našla i točka dnevnog reda pod nazivom 'cijena odstrela divljači i usluga u lovu', no bez navođenja cijena i konkretnih lovačkih usluga.