dim prekrio istru

Kozlevac o požaru u Sloveniji: Uvjeti su izuzetno opasni. Ne znam kakvo će nevrijeme biti iza ovoga

22.07.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Dino Kozlevac, šef Stožera Civilne zaštite Istarske županije, kaže kako je dim koji se stvara u Sloveniji, u najvećem požaru koji je zahvatio tu zemlju, u petak prekrio cijelu Istru, a širi se i u pravcu Primorsko-goranske županije i Italije

'To je dim od izgaranja vegetacije, najmanje štetan dim od svih dimova. Svejedno smo izdali preporuke da stariji, djeca, trudnice, ne izlaze dok vjetar ne ublaži koncentraciju. Ne bi trebalo biti posljedica po zdravlje ljudi', kaže Dino Kozlevac, šef Stožera Civilne zaštite Istarske županije za N1.

Dodao je kako preporuke vrijede sve dok požar traje. Ističe kako se istarski vatrogasci vraćaju kući s požarišta u Sloveniji jer je jutros procijenjeno da je stanje bolje, ali se ne može reći da je požar pod kontrolom.

Komentirajući povratak kanadera koji je jučer krenuo u ispomoć Sloveniji, Kozlevac kaže kako gašenje iz zraka u uvjetima takvog izdimljavanja može biti jako opasno i da se ljudima koji to rade zaista treba diviti. Na pitanje je li hrvatski dio Istre bio u opasnosti od širenja požara, on kaže kako ne pamti ovakve uvjete za razvoj i širenje požara.

  • +9
Veliki požar u Sloveniji Izvor: Cropix / Autor: Crt Piksi

'Vegetacija je totalno suha, jak vjetar, temperature 40 i više stupnjeva', govori dodajući kako 'nije htio ni zamisliti jaku buru, ne daj Bože sjeverozapadni vjetar'.

Izvor: Pixsell / Autor: Saša Miljević

'Uvjeti su izuzetno opasni. Taj dim užarenog lišća se širi po 200, 300 metara i počinje novi požar. Klima se promijenila, mi moramo uložiti puno više financijskih sredstava da se podigne sustav na razinu za opasnosti koje predstoje pred nama. Ne znam kakvo će nevrijeme biti iza ovoga. Iza ovakvih vrućina neminovno dolazi do strujanja zraka i treba biti spreman za takve situacije', zaključuje Kozlevac.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić