G8 PROTIV KOLONIZACIJE PALESTINE

Kouchner pohvalio evoluciju Netanyahua

26.06.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u petak su na sastanku u Trstu izrazili potporu zamrzavanju procesa kolonizacije palestinskih područja, izjavio je talijanski ministar Franco Frattini, predstavljajući završnu deklaraciju ministarskog sastanka

TRST - Francuski ministar Bernard Kouchner ustvrdio je kako je glede toga primijetio "evoluciju" kod izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, s kojim se u srijedu sastao u parizu.

"Stekao sam dojam da se evoluira prema razumijevanju stajališta" SAD i EU o pitanju izraelske kolonizacije palestinskih područja.

G8 podupiru "zamrzavanje izraelskog koloniziranja i prestanak nasilja u cilju stvaranja ozračja povjerenja, pogodnog za mirovne pregovore", izjavio je Frattini, koji je kao domaćin predsjedao sastanku.

Postoji "suglasnost gledišta o načelu da se kolonizacija mora prekinuti... Daljnje širenje naselja tijekom pregovora bilo bi razlog velike zabrinutosti", dodao je.

Frattini je u ime G8 ponovio potporu načelu "dviju država i dvaju naroda", naglasivši nužnost "olakšanja palestinske situacije".