MARASOVIĆ NAHVALIO PREMIJERKU

Kosor uživa u plodovima desničarske retorike

31.08.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Predsjednica HDZ-a i Vlade RH Jadranka Kosor nastavlja, sada već dugi marš u predizbornoj kampanji, i danas je, nakon slične predstave na splitskom aerodromu u Resniku, pustila u rad dva nova linearna akceleratora na Klinici za radioterapiju i onkologiju splitskog KBC-a. Bila je to prilika da splitski HDZ-ovci svoju šeficu podrže u polemici sa Srbijom i još jednom doliju ulje na vatru

Društvo su joj pravili ministri Darko Milinović, Božidar Kalmeta i Branko Bačić. Na otvaranju su još bili čelnik splitskog HDZ-a i ravnatelj bolnice Dujomir Marasović, šef Klinike za radioterapiju i onkologiju Eduard Vrdoljak, nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, župan Ante Sanader i dogradonačelnica Anđelka Visković

Na Klinici za radioterapiju i onkologiju montirana su dva nova linearna akceleratora švedskog proizvođača Elekta i dva CT simulatora. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ukupno za nabavu opreme izdvojilo je oko 80 milijuna kuna. Prvi aparat u funkciji je već od svibnja, a početkom kolovoza završena je montaža drugog aparata. Na takav način, nakon više godina čekanja pacijenti oboljeli od malignih bolesti u Dalmaciji, ali i u susjednoj Hercegovini, koja gravitira splitskoj bolnici, konačno će dobiti potrebnu skrb.

Na otvaranju Eduard Vrdoljak istaknuo je ekonomsku važnost unapređenja onkologije u Dalmaciji i Hrvatskoj. 'Na ovom odjelu se liječe ljudi koji će kasnije opet raditi i biti aktivni pripadnici društva i to je pravi doprinos i efekt ovakvog ulaganja', zaključio je Vrdoljak.

Nema adekvatnog pristupnog puta

Bizarnost vezana uz Kliniku za radioterapiju i onkologiju jest činjenica da taj odjel i susjedno novootvoreno splitsko rodilište već dvije godine nemaju adekvatan prometni pristup. Posljedica je to dvogodišnjeg natezanja i sukoba taština i interesa splitskog gradonačelnika Željka Keruma i ravnatelja KBC-a Split Dujomira Marasovića. Mada su sada HDZ i Kerumov HGS u boljim odnosima, problem je svejedno ostao, bez najave da će se uskoro išta riješiti. Danas su samo s jednog dijela nedovršene pristupne ceste uklonili betonske barikade da kolona s premijerkom može proći.

Dujomir Marasović opet je istaknuo kvalitetu splitskog zdravstva neizbježnom usporedbom sa Zagrebom. 'Ovakvi suvremeni aparati pogađaju metu u letu', našalio se ravnatelj KBC-a Split te, obrativši se premijerki, dodao: 'Vi ste poslali odlučan odgovor Beogradu i ja vas zbog toga posebno pozdravljam. Neće nama Beograd govor'ti što ćemo mi rad'ti.' Reakcija stranačkih kolega je, naravno, bila euforična.

Jadranka Kosor
također je naglasila ekonomsku važnost ovog ulaganja, referirala se na izjavu Eduarda Vrdoljaka i pohvalila sebe i Vladu zbog ulaganja i rezultata. 'Mi smo i u proširenje splitskog aerodroma uložili 90 milijuna kuna i tako ćemo nastaviti, unatoč teškim recesijskim vremenima', kazala je Kosor. Nakon otvaranja, u pratnji Edurda Vrdoljaka i ministara, premijerka je obišla Kliniku za radioterapiju i onkologiju i nove aparate.

Posljednjih nekoliko godina na području od Zadra do Dubrovnika pacijentima je na raspolaganju bio samo jedan dotrajali akcelerator, pa su se stvarale duge liste čekanja. Otvaranjem dvaju novih aparata, Klinika za radioterapiju i onkologiju u Splitu zapravo je završila temeljitu obnovu, pridodan je još jedan kat i potpuno su preuređene sve prostorije i bolesničke sobe. Obnova objekta bio je veliki donatorski projekt u kojem je skupljeno 100 milijuna kuna, a u projekt je bilo uključeno 10 tisuća donatora.