ZAMRZAVANJE PLAĆA DUŽNOSNICIMA

Kosor: Tko o čemu, SDP o socijalnoj osjetljivosti

16.01.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Tko o čemu, SDP o socijalnoj osjetljivosti, tim je riječima potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor komentirala današnji poziv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da se iz rasta službeničkih plaća izuzmu plaće dužnosnika u Vladi, Saboru i Uredu predsjednika RH

Kosor je podsjetila da je SDP u Hrvatskom saboru i Ekonomskom vijeću bio protiv Vladina prijedloga o zamrzavanju plaća državnih službenika i dužnosnika za ovu godinu.

'Kad smo mi predlagali zamrzavanje plaća, vodili duge razgovore sa sindikatima i taj prijedlog prenijeli na rad Ekonomskog vijeća, onda su SDP i njihov predstavnik u tom vijeću bili protiv', rekla je Kosor novinarima u Vladi.

Podsjetila je da je SDP-ova Vlada smanjila službeničke plaće za 30 do 40 posto, zbog čega je protiv države pokrenuto više od 23 tisuće sporova, na temelju kojih je država zaposlenicima morala vratiti više od 1,5 milijardi kuna.

Tomu, rekla je Kosor, valja pridodati i milijardu kuna kojima su obeštećeni branitelji, kojima je prava uskratila također SDP-ova Vlada.

'Oduzimanje prava hrvatskim ženama, majkama, rodiljama i djeci, to je samo mali dio primjera o socijalnoj osjetljivosti Socijaldemokratske partije', rekla je Kosor i ocijenila da je riječ o licemjerju i demagogiji SDP-a.

Kazala je i da se Vlada, i prije nego što je o tome govorio Milanović, konzultirala sa stručnjacima o mogućnosti zamrzavanja ministarskih plaća, ali joj je rečeno kako se zakon ne smije primjenjivati selektivno.

'Mi smo, za razliku od SDP-ove, Vlada koja poštuje svoje odluke i zakone koje je donio Sabor te Vlada koja i dalje ima vrlo solidan socijalni dijalog', naglasila je Kosor.
Kazala je i kako je riječ o 'praksi muljanja i nepoštovanja propisa, koji se u pravnoj državi moraju poštovati'.

Na pitanje razmišlja li Vlada o mogućnosti da se dužnosničke plaće razdvoje od službeničkih i zamrznu, odgovorila je kako 'Vlada neprestano razmišlja o svemu pa će i na to naći odgovor'.

Kosor se osvrnula i na jučerašnji poziv SDP-ovca Slavka Linića da gospodarstvenici tuže državu zbog nestašice plina. 'To je skandalozno, nečuveno je da se zbog problema u opskrbi plinom koji je posljedica sukoba između dviju država, Rusije i Ukrajine, poziva da se tuži vladu jedne suverene države', rekla je Kosor

Dodala je kako je 'nevjerojatno da Linić, kao gospodarski stručnjak, ne zna da se ne radi o ugovornom odnosu poslodavaca i države nego o drugačijoj vrsti ugovora'. 'To pokazuje o kakvoj je stranci riječ, ali, sva sreća, i gospodin Linić je dobio adekvatne odgovore', rekla je Kosor