NACIONALNA POPULACIJSKA POLITIKA

Kosor se pohvalila povećanjem broja rođene djece

22.09.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada s današnje je sjednice u saborsku proceduru uputila Izvješće o provedbi mjera Nacionalne populacijske politike za 2007. i 2008. godinu koja ima za cilj zaustaviti negativna demografska kretanja, a premijerka Jadranka Kosor naglasila je da su 'vidljivi učinci tih mjera' u čiju je provedbu u protekle dvije godine sveukupno uloženo šest milijardi kuna

Nacionalnim dokumentom za razdoblje od 2007. do 2012. propisan je niz mjera, a Kosor je na današnjoj sjednici ustvrdila kako te mjere 'donose rezultate'. Njihov učinak najvidljiviji je 'u povećanju broja rođene djece u prošloj godini', rekla je Kosor i navela da je u 2008. rođeno četiri posto više djece nego godinu prije, a u odnosu na 2003. povećanje iznosi sedam posto.

Navela je kako je u sklopu mjera uveden i dodatak za treće i četvrto dijete u obitelji iako je, kako je rekla, u prošlosti bilo i smanjivanja rodiljnih naknada. 'Mi smo sve to vratili', istaknula je premijerka.

Resorni ministar Tomislav Ivić naveo je da je u prošloj godini živorođeno 43.753 djece, odnosno četiri tisuće djece više nego 2003. To je 150 novih razreda, rekao je ministar.

Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima, koji je Vlada također uputila u Sabor, dodatno se usklađuje zakonodavstvo u području GMO-a, kao i uspostava nadzora nad prekograničnim prijenosom GMO-a, s pravnom stečevinom EU. Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je kako se radi o 24. zakonu koji se usklađuje sa zakonodavstvom EU te naglasio kako je resorno ministarstvo upućivanjem tog zakona u saborsku proceduru 'ispunilo sve svoje obveze za ovu godinu'.

Vlada je Saboru uputila i nacrt prijedloga zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojim se propisuje obveza brodara, luka i pomoraca radi podizanja razine sigurnosne zaštite, kao i obveze nadležnih državnih tijela u provedbi tog zakona.

Uz Izvješće o provedbi Nacionalne populacijske politike, u saborsku proceduru upućeno je još nekoliko izvješća, a među njima i Izvješće o provedbi Operativnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za proteklu godinu, Godišnje izvješće Inspekcije zaštite okoliša, te dva Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma o financiranju između Vlade RH i Komisije Europskih zajednica.