DA TURIZAM PROCVJETA

Kosor se nada gužvi, Kalmeta ne

24.03.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Turistička sezona u 2009. bila je uspješna samo uz taj 'mali' nedostatak što smo manje zaradili, kratko bi se moglo sažeti današnje izlaganje ministra turizma Damira Bajsa na sjednici Vlade

Ministar se pohvalio da od stranih turističkih djelatnika dobiva samo pohvale. Gledajući broj dolazaka i noćenja, Hrvatska se lani zadržala na razini sezone iz 2008, dok konkurencija, naglasio je Bajs, nije uspjela ponoviti ni brojke iz 2007. godine.

'U sljedećoj sezoni moramo poraditi na prihodima gdje smo zabilježili minus. Najviše je podbacila izvanpansionska potrošnja. Treba nam više sadržaja, novih proizvoda i suvenira da bismo zaradili više novca', rekao je Bajs.

Dva su cilja u 2010. godini - da zadržimo povećani tržišni udio od dva posto, odnosno da i dalje svaki 50. gost u Europi ljetuje u Hrvatskoj te da se poveća broj domaćih gostiju.

Nakon Bajsa u raspravu se uključio ministar prometa Božidar Kalmeta koji je prvo čestitao premijerki na uspješnoj turističkoj sezoni, da bi zatim naglasio da će se njegov resor pobrinuti da svi turisti sigurno dođu na svoja odredišta.

'Već je sad sve spremno. Samo se nadam da se neće događati incidenti kao što je bio ovaj u Splitu. Ali u prometu se to događa!', rekao je Kalmeta uz dodatak kako se nada da ni ove godine, kao što nije bilo ni prošle, 'neće biti gužvi u lukama'.

Na to mu je premijerka replicirala kako se ona nada da će biti gužvi jer će to značiti da su turisti došli u 'potpuno neočekivanom broju'.