POLITIČKA PROMIDŽBA PRIJE SVEGA

Kosor sa svitom ugrozila zdravlje djece na onkologiji

13.01.2011 u 07:54

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak je u Klaićevu bolnicu donijela donaciju od milijun kuna malenim pacijentima onkologije, no kako je politička promocija u izbornoj godini važnija od bilo čega, donaciju premijerka nije samo predala upravi bolnice i eventualno djeci mahnula kroz staklo, već je među djecu ušla zajedno sa svojom svitom, i fotoreporterima, koje je Vladin protokol pozvao unutra, a bolnica to dozvolila

Tako su se u jednoj sobi s teško oboljelom djecom oslabljenog imuniteta natiskali, pored premijerke, njezini ljudi, fotoreporteri i snimatelji, ukupno petnaestak ljudi. Svi su na ustima imali maske, no bez ikakve zaštite, i bez privole roditelja, u sobu su ušle i fotoreporterske torbe, kamere, osvjetljenje tih kamera, drugim riječima, puno virusa i bakterija.

Novi list otkriva da je otvaranjem vrata dječje onkologije kamerama, uprava Dječje bolnice u Klaićevoj prekršila i Zakon o pravima pacijenata, odnosno članak 28. koji svakom pacijentu jamči pravo na privatnost. Tim je zakonom za zdravstvenu ustanovu koja pacijentu uskrati pravo na privatnost predviđena kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna, a odgovornoj osobi u zdravstvenoj ustanovi, u ovom slučaju ravnatelju bolnice, novčana kazna od 5.000 do 10.000 kuna.

'Ulazak fotoreportera i novinara mi nismo dozvolili, već su došli mediji koji prate premijerku, a koje je Vladin protokol uveo među pacijente. Ja sam poludio zbog toga, jer su i mene iznenadili kad su ušli unutra preko Vladinog glasnogovornika. Kad mi organiziramo medijske posjete bolnici, za to prvo tražimo odobrenje roditelja. Nije trebalo ovako ispasti', odgovara dr. Goran Roić, ravnatelj dječje klinike u Klaićevoj.

Roditelje bolnica nije tražila za dopuštenje da se njihovu djecu snima i među njima boravi, samo je glasnogovornik Vlade, Mladen Pavić, kako je za Novi list sam izjavio, fotoreportere zamolio da ne prikazuju lica djece. Kako odgovara, premijerka i njezini suradnici nikad ne ulaze tamo gdje ulaziti ne smiju, a ovdje im je ulazak bio dozvoljen, jer im je omogućeno da uđu u jednu od tri sobe s pacijentima na onkologiji.