PREMIJERKA U 3. MAJU

Kosor očekuje pravednu presudu za Gotovinu

14.04.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u društvu ministara Đure Popijača i Branka Bačića posjetila je danas Brodogradilište 3. maj, gdje je prisustvovala primopredaji jednog od dva naručena tankera za Tankersku plovidbu Zadar te brodogradilište Kraljevica gdje se susrela s predstavnicima brodogradilišta i sindikata

'Razgovarali smo o planovima Kraljevice, ali i o tome što Vlada čini u ovom velikom projektu vezanom za poglavlje 8. Dogovorili smo se da ćemo i dalje raditi', izjavila je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor nakon susreta u Kraljevici, zatvorenog za javnost.

Dodala je da Vlada vjeruje u taj veliki projekt i program restrukturiranja te da će u svibnju doći dobre vijesti i za Kraljevicu. Na novinarsko pitanje ima li ona kakvih informacija glede toga, odgovorila je da se na tome radi. 'Moramo raditi i mi i agencija za tržišno natjecanje. Najvažnije je dobiti potvrdu planova iz Europske komisije ne samo za ovo brodogradilište', rekla je.

Spomenula je i da je danas na sjednici Vlade donesena odluka o beneficiranom radnom stažu za pomorce, odnosno da im se nakon dugo vremena omogući olakšan odlazak u mirovinu, uzimajući u obzir uvjete u kojima rade i činjenicu da su odvojeni od svojih obitelji.

'Nakon 60. godine života 70 posto pomoraca ne može dobiti adekvatnu zdravstvenu potvrdu o mogućnostima da nastavi raditi taj posao. Uvažili smo sve te razloge i donijeli odluku, dakle amandman na pomorski zakonik kojim će, vjerujem, pomorci biti zadovoljni', kazala je.

Na pitanje što očekuje od sutrašnje presude generalu Gotovini, Kosor je rekla da, kao i cijela Hrvatska, od svih sudova, pa tako i od Međunarodnog kaznenog suda, očekuje pravednu odluku.

Novinare je zanimalo i koliko Hrvatska plaća britanskog savjetnika za brodogradnju i koje su njegove konkretne zadaće, no ona se, rekla je, time ne bavi, a na pitanje je li Hrvatska napravila sve da dokaže istinu o Domovinskom ratu, odgovorila je: 'Donijeli smo hrvatskom parlamentu deklaraciju o Domovinskom ratu i ona kaže da je taj rat bio pravedan, obrambeni, osloboditeljski i vezuje sve na čuvanje istine o ratu i na čuvanje dostojanstva hrvatskih branitelja.'

Brod Velebit, isporučen Tankerskoj plovidbi, od danas će ploviti pod hrvatskom zastavom i, prema riječima predsjednika uprave 3. maja Edija Kučana, predstavlja pravi model gradnje hrvatskih brodova na hrvatskim navozima.

Kučan je izrazio zadovoljstvo što je premijerka i danas ovdje i svjedoči o novom razdoblju Velebita, nakon što je u prosincu prošle godine bila na njegovom porinuću kao kuma, a direktor Tankerske plovidbe Zadar Ivo Mustać što će njegova tvrtka od danas imati suvremen brod za prijevoz čistog tereta, naftnih derivata i kemikalija. Mustać je istaknuo da je to jedan od dva naručena u 3. maju te da su još dva naručena u Južnoj Koreji. Rečeno je da je posljednji brod u 3. maju isporučen Tankerskoj plovidbi davne 1969. godine. Sva četiri broda ugovorena su pod pokroviteljstvom Vlade RH još za vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera.

Kosor sa suradnicima obišla je 195 metara dug brod i poželjela mu dobro more i sretnu plovidbu unatoč recesiji. Zahvalila je brodograditeljima na sjajnom radu, koji je na ponos cijele Hrvatske, rekavši da nema bolje preporuke za 3. maj od ovog tankera te im poželjela puno uspjeha u daljnjem radu.