IGNORIRANJE JAVNOSTI

Kosor izbjegla pitanja, Čobankoviću važniji – ručak

21.06.2010 u 17:54

Bionic
Reading

Komentar ministra poljoprivrede na nove seljačke prosvjede u Slavoniji čekao se satima, sve do završetka gozbe na prvom katu Vile Dalmacija

Iako su novinari nakon zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Splitu doslovce potezali za rukav Vladin protokol i molili da im se obrati ministar poljoprivrede Petar Čobanković, kako bi javnost doznala za njegov stav o novim prosvjedima seljaka u Slavoniji, nisu bili te sreće: ministar im je poručio da je za izjave raspoložen tek nakon što obavi – ručak. U ovom trenutku čašćenje još traje.

Na prvom katu splitske Vile Dalmacija dvije vlade goste se obilatim mesno-ribljim jelovnikom, dok su novinare – gladne i žedne nakon višesatnog čekanja – ostavili u prizemlju. Na kišu ih, srećom, nisu izbacili, no sedma sila je dobila obećanje iz protokola bosansko-hercegovačke vlade da će idućom prigodom (na drugoj zajedničkoj sjednici dviju vlada u Brčkom) biti počašćeni barem ćevapima...

Čobanković nije bio jedini koji je u Splitu ignorirao novinare: i njegova šefica Jadranka Kosor pojavila se tek kako bi s kolegom Nikolom Špirićem dala kurtoaznu izjavu o bilateralnim odnosima u usponu te nadgledala potpisivanje dvaju međudržavnih sporazuma, o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala i o suradnji u području informacijskog društva. Nikakva pitanja nisu bila dozvoljena.

Inače, iz protokola Vlade demantirali su informaciju o promjeni mjesta sastanka te tvrde da je od početka bio dogovoren prostor Vile Dalmacija, kojom upravlja Grad Split i gradonačelnik Željko Kerum. Kako smo već pisali, Kerum se ondje nije pojavio, već je poslao zamjenicu Anđelku Visković.

Ipak, da su se oko tog pitanja dogodile izmjene, svjedoči činjenica da su prije samo pet dana bosansko-hercegovački ministri pismeno obaviješteni da će se sjednica dviju vlada održati na drugom kraju grada, u Arheološkom muzeju.