13. SIJEČNJA

Kosor i Pahor zakazali spoj u Kranjskoj Gori

07.01.2010 u 17:39

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor susrest će se sa svojom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor u Kranjskoj Gori u Sloveniji 13. siječnja, objavljeno je u četvrtak u Ljubljani.

Kako je objavio ured za odnose s javnošću predsjednika slovenske vlade, riječ je o radnom susretu. Pahor je prošli tjedan izjavio da je u zadnje vrijeme telefonom razgovarao s hrvatskom premijerkom i da je u vrlo kratkom roku moguć njihov 'prijateljski i neformalni susret' u Kranjskoj Gori.

Tom prilikom izrazio je uvjerenost da će se konstruktivni odnosi dviju vlada, započeti lanjskim susretom premijera u Trakošćanu, koji je rezultirao deblokadom hrvatskim pristupnih pregovora, nastaviti i u ovoj godini.

Slovenski mediji kao vjerojatne teme razgovora Pahora i Kosor navode pitanje postupka ratifikacije arbitražnog sporazuma u Sloveniji koji je privremeno zaustavljen jer se čeka odluka ustavnog suda, te pitanja vezana uz otvaranje triju poglavlja u pregovorima Hrvatske s EU-om.

Riječ je o poglavljima ribarstvo, okoliš, te vanjska i obrambena politika. Slovenija na zadnjoj pristupnoj konferenciji krajem prošle godine nije omogućila njihovo otvaranje, ali je naglasila da nije riječ radi o blokadi nego postupku glede bilateralnih pitanja koja se rješavaju.