SUĐENJA U 2013.

Korupcija od nogometa do visoke politike

27.12.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Korupcija je prožela sve. Milijuni kuna curili su na sve strane pa su pravosudna tijela ove godine imala pune ruke posla. Nadan Vidošević, Vinko Mladineo, Ivo Sanader i HDZ glavni su protagonisti priče u nastavku koja donosi pregled ovogodišnjih događaja u pravosuđu.

Na red je stigla peta optužnica protiv Ive Sanadera, za slučaj HEP-Dioki, u kojoj je optužen s Robertom Ježićem i Ivanom Mravkom. Dane u Remetincu ove je godine kratio čestim odlascima na sud. Suđenje za Fimi mediju je pri kraju, a sudi se i HDZ-u. Sanader je tvrdio da je žrtva političkog progona no pokoju dobru riječ ipak je pronašao za bivšu stranku.

'Niti je HDZ lopovska stranka niti je HDZ pokrala Hrvatsku. Da je HDZ lopovska stranka mi danas ne bismo bili u NATO-u, niti bismo bili u EU', rekao je Sanader.

Sudi mu se i za aferu Planinska, zbog koje je Petar Čobanković poslan na guljenje krumpira kao društveno koristan rad. Upečatljivo je bilo svjedočenje Jadranke Kosor o tome kako je sa Sanaderom potpisivala odluke.

'On bi tijekom sjednice, na otvorenom dijelu križićem označio one odluke koje će potpisati on, za ostale se podrazumijevalo da ću potpisati ja', rekla je Kosor.

U središtu skandala našla se i nekoć ugledna ustanova – Hrvatska gospodarska komora. Prvo je uhićena šefica Vidoševićevog ureda Zdenka Peternel zbog izvlačenja 32 milijuna kuna iz Komore, a potom i Vidošević. DORH nije povjerovao njegovoj tvrdnji da ništa nije znao...

'Kažu da muž zadnji dozna, prema tome sve je moguće', izjavio je Vidošević.

Po drugi put sudi se bivšem HDZ-ovom ministru Berislavu Rončeviću za aferu Kamioni, nakon što je Vrhovi sud ukinuo osuđujuću presudu. USKOK je tražio izuzeće suca Horvatovića zbog pristranosti, što je odbijeno. Ksenija Pavić iz USKOK-a i ovaj put očekuje osudu.

'O eventualnoj izmjeni činjeničnog stanja za sada nema govora', poručila je Pavić.

Ruka pravde sustiže bivše čelnike državnih tvrtki. Počelo je suđenje nekadašnjem direktoru hrvatskih voda Jadranku Husariću za namještanje poslova dvjema tvrtkama u aferi Safari, a zbog izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta pod istragom je bivši financijski direktor Josip Sapunar.

Nakon niza odgoda na sudu je i umirovljeni general Mladen Kruljac za malverzacije teške 58 milijuna kuna sa zemljištem kod Slavonskog Broda. A dugo je trebalo i za podizanje optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea koji je prema USKOK-u zaslužan je za izvlačenje 130 milijuna kuna iz Fonda. Mirela Holy na to je upozoravala još 2008.

'Čudim se malo što je toliko trebalo vremena da se napokon pokrene postupak', rekla je Holy.

Dolijao je i nekadašnji čelnik HPB-a Protega. Nakon četiri godine istrage u aferi Bankomat, za štetu veću od 225 milijuna kuna toj državnoj banci, potvrđeno je da će suđenje početi početkom iduće godine.

Korupcije je bilo i u vojsci. Bivšim čelnicima VSOA-e, Grdiću i Preostu sudit će se za krađu oko 5 milijuna kuna namijenjenih plaćanju informatora.

Afere nisu zobišle ni nogomet. Zbog govora mržnje prema ministru Jovanoviću uhićen je Zdravko Mamić, ali je na sudu oslobođen. Za nepošteno suđenje sudi se bivšem nogometnom sucu Željku Širiću i bivšem tajniku NK Karlovac Nevenu Šprajceru. Od suđenja za ratne zločine izdvajamo slučaj Grubora za koji su optužena dvojica pripadnika ATJ Lučko, a posljednja točka stavljena je na haški proces protiv Gotovine i Markača. Haško tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju oslobađajuće presude, za što je rok istekao u studenom.