UTRKA PROTIV VREMENA

Konvoj s pomoći na putu prema Istočnoj Guti

05.03.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Prvi konvoj s humanitarnom pomoći "na putu je" prema Istočnoj Guti gdje približno 400.000 stanovnika, opkoljenih sirijskom vojskom od 2013., trpi veliku nestašicu.

"Pomoć je konačno na putu. Uz toliku patnju, radi se o utrci protiv vremena kako bi se dospjelo do ljudi u Istočnoj Guti", napisao je u tvitu predsjednik Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer.

Nekoliko minuta ranije Robert Mardini, šef operacija ICRC-a na Bliskom istoku, također je napisao tvit: "Konačno... Konvoj sirijskog Crvenog polumjeseca, ICRC-a i UN-a s očajnički nužnom pomoći za više desetaka tisuća osoba kreće prema Istočnoj Guti, u Siriji".

Konvoj obuhvaća 46 kamiona i prevodi medicinsku pomoć i hranu za 27.500 osoba, po UN-u.

Dospio je do razine sektora Al Vafidin, kontrolne točke koju su uspostavili Rusi i Sirijci za humanitarni koridor prema Istočnoj Guti, istaknuo je u tvitu Pawel Krzysiek, glasnogovornik ICRC-a u Siriji.

Taj je humanitarni koridor predviđen u okviru svakodnevne "humanitarne stanke" od pet sati koju je najavila Rusija a stupila je na snagu u utorak kako bi se omogućilo upućivanje pomoći i izlazak civila iz te enklave, smještene blizu Damaska.

  • +20
Istočna Guta u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Drugi konvoj trebao bi krenuti u četvrtak, po UN-u.

Na terenu snage sirijskog režima kontroliraju trećinu pobunjeničkog uporišta u Istočnoj Guti gdje je u tijeku kopnena ofenziva kako bi se pobunjenicima oduzelo posljednje uporište na vratima glavnog grada Damaska, objavio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava.