TRAŽE PROMJENU ZAKONA

Kontra i Rišpet: Kaznite napadače na Beusa!

12.05.2014 u 23:03

Bionic
Reading

Lezbijska grupa Kontra i splitska LGBT udruga Rišpet u večerašnjem su priopćenju zatražile da se identificiraju i kazne napadači na LGBT aktivista Antu Beusa, kojega je u subotu u Splitu napala skupina mladića nakon što su ga prepoznali kao jednog od voditelja prošlogodišnjeg Split Pridea

Kontra i Rišpet zahtjevaju od državnih institucija da odlučno reagiraju, identificiraju i kazne sve počinitelje napada na Beusa, te da posebno budu kažnjeni oni koji ga kontinuirano napadaju zbog njegova zalaganja za ljudska prava LGBT osoba.

Beus i njegova prijatelja ove je subote u Splitu oko 14 sati fizički napala skupina muškaraca. Napadači su im prijetili da će ih ubiti, vrijeđali ih zbog spolne orijentacije i prijetili im da ne prijavljuju napad policiji.

Ante Beus ozlijeđen je udaracem u glavu te je zatražio hitnu medicinsku pomoć, a napad je prijavio policiji i LGBT pravnom timu Kontre.

Udruge pozivaju policiju da taj napad označi kao ozbiljnu prijetnju počinjenu iz mržnje te da pokrene kazneni progon počinitelja.

U priopćenju naglašavaju da su u posljednje vrijeme učestali napadi na pripadnike LGBT zajednice, osobito u Splitu, ali i da LGBT osobe u većini slučajeva ne prijavljuju napade zbog straha i nepovjerenja u pravni sustav i policiju.

Upozoravaju da ovaj i neki slični događaji ukazuju 'na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a čime će brojni nasilnici na ulicama hrvatske ostati nesankcionirani'.

'U konkretnom slučaju, sudionici splitskog napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili, ali su bili uključeni u napad, ostat će kazneno nesankcionirani', navode udruge Kontra i Rišpet.

Smatraju da je riječ o propustu zakonodavca kojim se posljedično ne štiti građane od nasilničkog ponašanja, što je, kažu, neprimjereno društvenoj opasnosti djela.

Napominju da je 'pravo na život bez nasilja temeljno ljudsko pravo'. 'Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu', poručuju Kontra i Rišpet.